Inbreker heeft berouw en wil schoon schip maken

Een 38-jarige man uit Leeuwarden moet, als het aan het Openbaar Ministerie ligt, de maximale taakstraf van 240 uur uitvoeren voor een reeks inbraken in auto's en een kroeg in Groningen.
De man stapte in mei zelf naar de politie. Hij was teruggevallen in zijn drugsverslaving en wilde schoon schip maken. Hij woonde begeleid in Leeuwarden, maar was naar Groningen gegaan om de dealers in Friesland te ontlopen.

Strooptocht

Toch ging het in Groningen alsnog mis. Rond 20 maart was hij een café in de Kleine Pelsterstraat in Groningen binnengeslopen. Hij had de gokkast opengebroken en het geld meegenomen.
Daarnaast was hij rond 17 april een nacht lang met een oud-collega op strooptocht door Groningen gegaan, onder invloed van drugs.

Auto-inbraken

Volgens de man hadden ze fietsen gestolen, inbraken gepleegd in auto's aan het Floresplein en in een parkeergarage aan de Rivierenhof.
Ook waren ze in een kelderbox aan de Eikenlaan geweest. De mannen hadden zonnebrillen en navigatiesystemen buitgemaakt. Aan het begin van de ochtend verkochten ze de buit bij een inruilwinkel en kochten ze drugs van het geld.

Drie nachten

De oud-collega ontkende alles, maar er was wel aangifte gedaan van de verschillende inbraken. Die waren echter verspreid over drie nachten, terwijl de Leeuwarder ervan overtuigd was dat alles in één nacht was gebeurd.
De officier van justitie vond dat geen reden voor vrijspraak, omdat de man onder invloed was en zich de tijd mogelijk niet goed herinnerde.

Puzzel

Zijn advocaat vergeleek het met een puzzel. De puzzelstukjes van de auto-inbraken vond ze net niet helemaal passen. Daarom vroeg ze hiervoor vrijspraak.
Voor de inbraken in de kelderbox en de kroeg was wel genoeg bewijs.

Afkickkliniek

De man zit momenteel in een afkickkliniek in Beilen. Daarom hoeft hij van de officier niet terug naar de gevangenis, waar hij bijna drie weken in voorarrest zat. Wel eiste hij, naast de taakstraf, een voorwaardelijke celstraf van vier maanden.
De rechter doet over twee weken uitspraak.