Politiek wil maatregelen risicovolle honden na bijtincidenten

© Daisyree Bakker, Flickr
Na een aantal ernstige incidenten met agressieve honden wil de politiek dat er maatregelen worden genomen. Dat schrijft het Algemeen Dagblad. Aanleiding is onder meer het vierjarig jongetje in Nieuw-Buinen dat werd aangevalen door vier Rottweilers.
Eigenaren

Voor de politieke partijen is de maat vol. Eigenaren van agressieve honden worden nauwelijks aangepakt, alleen de bijtgrage hond wordt in beslag genomen en eventueel afgemaakt. De Tweede Kamer vindt dat niet genoeg. Ze willen dat minister van er Steur van Veiligheid en Justitie bekijkt of er zwaardere straffen en striktere regels nodig zijn voor hondenbezitters.

Kinderen

Hoe vaak het misgaat is niet duidelijk. Uit oude cijfers blijkt dat per jaar 150.000 mensen worden gebeten. Kinderen zijn daarbij het vaakst slachtoffer.

Landelijk protocol

Daarom heeft staatsecretaris Van Dam van Landbouw voor de zomer aan de Raad voor Dierenaangelegenheden gevraagd om voorstellen te doen voor 'specifieke voorschriften voor het mogen houden van bepaalde risicovolle honden'. Hij wil uiteindelijk een landelijk protocol voor het registreren van incidenten en het omgaan met agressieve honden.

Eigen regels

Tot zeven jaar geleden kende Nederland een verbod op het houden en fokken van vechtrassen, maar dat leidde niet tot minder bijtincidenten. Daarom is het verbod ingetrokken. Nu kunnen agressieve beesten door de politie of burgemeester gemuilkorfd worden of afgemaakt. Probleem is dat elke gemeente zijn eigen plaatselijke verordening heeft.