'Wellicht kan de kermis volgend jaar naar de Vismarkt of het Zuiderdiep?'

Het is Koninklijke Vereeniging van Volksvermaken, verantwoordelijk voor de organisatie van Groningens Ontzet, wel duidelijk dat de Ossenmarkt in Stad geen goede locatie is voor de kermis.
De exploitanten klagen steen en been over de kermisplek en dreigen Groningen zelfs te boycotten als ze volgend jaar geen betere locatie krijgen toegewezen.

Paardenkeuring

De kermis stond traditioneel op de Grote Markt, maar moest deze editie voor een deel naar de Ossenmarkt. Dat gebeurde omdat de paardenkeuring dit jaar op de Grote Markt plaatsvindt.
Die locatiewijziging maakt onderdeel uit van een vernieuwingsslag van de Koninklijke Vereeniging van Volksvermaken. 'We willen de hoofdactiviteiten, zoals de keuring en de muziek, concentreren in het centrum.', zegt voorzitter Harrie van Ham.

Bedrijfsrisico

De kermisexploitanten klagen dat ze pas heel laat hoorden van de gewijzigde locatie. Bovendien zouden veel bezoekers dit ook niet weten.
'Het klopt dat er laat is gecommuniceerd', zegt Van Ham, 'maar ze hebben wel ingetekend. En het is in zekere zin ook een bedrijfsrisico.'

Vismarkt of Zuiderdiep?

Van Ham geeft aan na dit weekend te willen evalueren. Ook wordt er dan gekeken of er voor volgend jaar andere locaties kunnen worden gevonden. 'De Vismarkt zou kunnen, maar daar hebben marktkooplui ook nog weer belangen', verklaart Van Ham.
Andere plekken die hij noemt, zijn het Zuiderdiep of het Suikerunie-terrein. Of de Groningens Ontzet-kermis terugkeert op de Grote Markt, durft Van Ham niet te zeggen. 'Zeg nooit nooit, maar het doel blijft de kernactiviteiten daar te concentreren.'
'Het wordt passen en meten volgend jaar', vreest hij.

Lees ook: