'Dat veiligheid in geding is interesseert de NAM niet'

© RTV Noord
Richard Vergnes van het gelijknamige contra-expertise bureau in Leek zet de tegenaanval tegen de NAM in. Hij doet dat op 8 september tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.
De tekst die hij daar gaat uitspreken is inmiddels bekend. Vergnes haalt daarin stevig uit richting de NAM.

Zwijgplicht

'De problemen zijn veel groter dan wordt erkend. Door zwijgplicht en het elimineren van belangenbehartigers slaagt men er in het beeld van beperkte problemen in stand te houden,' concludeert Vergnes.
Zijn bureau werd afgelopen week aan de kant gezet door de NAM. Het bureau zou kwalitief slecht werk leveren en beloofde verbeteringen niet hebben doorgevoerd.

Hand op de portemonnee

In zijn betoog voor leden van de vaste kamercommissie veegt Vergnes de vloer aan met de NAM. Volgens hem houdt de NAM heel bewust de hand op de portemonnee.
'Verregaande maatregelen wil men voorkomen uit kostenoverwegingen. Dat gedupeerden met schade blijven zitten en dat de veiligheid in het geding is interesseert de NAM niet,' staat in het nog uit te spreken betoog van de veelbesproken contra-expert.

Kritische houding

Hij is er van overtuigd dat de NAM hem afrekent op zijn kritische houding. Dat geldt volgens hem ook voor andere partijen en betrokkenen.
'Kritische partijen die tegengeluiden produceren tracht de NAM te elimeneren door ze dwars te zitten. Onder andere door flagrante overschrijdingen van betalingstermijnen en het traineren middels aangestuurde onderzoeken.'
Vergnes doet een beroep op de Haagse politiek om in actie te komen. 'Niet alleen de NAM, maar ook de overheid en toezichthoudende instanties dienen hun verantwoordelijkheid te nemen. Dit gebeurt thans onvoldoende, waardoor zowel schades blijven toenemen en risico's blijven bestaan,' aldus de contra-expert uit Leek.
Tijdens de hoorzitting is Vergnes een van de vele sprekers. Ook onder andere NAM-directeur Gerald Schotman en president-directeur Marjan van Loon van Shell Nederland komen daar aan het woord.

Ondermaats

De NAM kent de inhoud van de boodschap die Vergnes voor de Tweede Kamerleden in petto heeft. 'Het gaat ver, maar het is prima dat hij bij de hoorzitting zijn zegje kan doen. Wij zullen dat ook doen wanneer ons daar om gevraagd wordt. Het werk van Vergnes is ondermaats. Zelf heeft hij eerder ingestemd met een verbeterproject,' reageert woordvoerder Sander van Rootselaar.
Komende woensdag zal directeur Gerald Schotman al tijdens een ronde tafelgesprek met Provinciale Staten van Groningen reageren op de zaak Vergnes. Een week later - indien gewenst - in de Tweede Kamer.

Veiligheid topprioriteit

De NAM-woordvoerder benadrukt dat 'de veiligheid van de Groningers topprioriteit' bij het gasbedrijf heeft. 'Daar doen wij alles aan. Kijk maar wat er allemaal in Loppersum gebeurt. Zeker kan men kritiek hebben op het tempo. Dat herkennen wij ook. Maar we doen alles aan die veiligheid wat in ons vermogen ligt,' reageert Van Rootselaar.

Lees ook: