Het Poortje is op de vingers getikt door inspectie

© Google Streetview
De vrijheid van sommige jongeren die zijn geplaatst in Het Poortje in Groningen wordt ingeperkt zonder tussenkomst van een rechter. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Jeugdzorg. Dat is niet toegestaan.
Het gaat hier om jongeren die hulp krijgen van DOK3 van Het Poortje. Dat is een samenwerkingsverband tussen Verslavingszorg Noord-Nederland en zorginstellingen Reik en Wilster.

Per geval

Volgens de wet mogen de jongeren pas in een gesloten instelling komen nadat een rechter dat heeft besloten. De belangen van het kind moeten worden verdedigd door een advocaat.
Dat was dus niet het geval voor een aantal jongeren dat in DOK3 zit. Ten tijde van de controle zaten daar veertien jongeren met complexe problemen.

Deur op slot

De inspectie tikte Het Poortje op de vingers omdat de buitendeur van de accommodatie altijd op slot zit. Dat gebeurde zowel bij jongeren bij die dat van de rechter mocht, als jongeren bij wie dat niet mocht.
Ook werden de jongeren, wanneer ze agressief waren, tegen hun wil vastgepakt en afgezonderd. Ook dit druist in tegen de wet.

Reactie DOK3

DOK3 laat in een schriftelijke reactie weten dat ze altijd in het belang van de jongeren hebben gehandeld en dat ze nooit 'vrijheidsontneming hebben beoogd'. De organisaties hebben zo veel mogelijk gewerkt vanuit vrijwilligheid, laten ze weten.
DOK3 zegt per 1 oktober aan de eisen van de inspectie te voldoen. Dat is de uiterlijke datum die de inspectie heeft gegeven. De inspectie komt in oktober opnieuw langs om te controleren of DOK3 ook daadwerkelijk aan de eisen voldoet.

Meer instellingen

Het Poortje is overigens niet de enige jeugdinstelling die zich schuldig maakt aan deze maatregelen. Vijf andere instellingen in Nederland zijn door de inspectie op de vingers getikt omdat ze ten onrechte jongeren in hun vrijheid beperken.