Paardenmiddel wordt ingezet in strijd tegen aardappelziekte

© Flickr / Bert Theelen (creative commons)
Het zware bestrijdingsmiddel Hyperclean X wordt ingezet om het ernstige PSTVd-aardappelviroïde te bestrijden. De voedsel- en warenauthoriteit heeft toestemming gegeven om het paardenmiddel voor zo'n vier maanden te gebruiken.
Het aardappelspindelknolviroïde is een soort virus waarbij aardappelen minder goed groeien en vervormen. De ziekteverwekker komt in Europa nauwelijks voor. Mocht het toch opduiken, dan worden meteen zwaar geschut ingezet om verdere verspreiding te voorkomen.

Gezondheidsrisico?

Reguliere bestrijdingsmiddelen werken niet goed genoeg tegen PSTVd. Dan blijven er kleine fracties van het viroïde over, die nog steeds besmettelijk zijn.
Volgens directeur research Robert Graveland van aardappelverwerker HZPC vormt het gebruik van Hyperclean X geen gezondheidsrisico. 'Dit is verantwoord. Het is een toegestaan middel voor een tijdelijke periode.'

Export

Nederland kan niet anders dan het bestrijdingsmiddel te gebruiken. 'We zijn een exporterend land, daarom hebben we veel te verdedigen', legt Graveland uit. Bij verspreiding van het virus willen andere landen onze aardappelen niet meer hebben.