Tocht om de Noord herdenkt waterramp van drie eeuwen geleden

De wandeling Tocht om de Noord staat komend jaar in het teken van het water. Van de kracht van het water om precies te zijn.
Het thema 'de Kracht van Water' is niet uit de lucht komen vallen maar bewust gekozen omdat het volgend jaar precies driehonderd jaar geleden is, dat grote delen van Noord-Nederland werden overstroomd met de kerstvloed.

2200 Groningers verdronken

Deze laatste grote overstroming in het Noorden van ons land, in die fatale nacht van 24 op 25 december 1717, kostte in Duitsland, Scandinavië en Nederland aan 14.000 mensen het leven.
Alleen al in Groningen verdronken die nacht ruim 2200 mensen. Het water reikte tot aan de stad Groningen en verwoestte dorpen als Westernieland en Den Andel vrijwel volledig.

Emoties

Om stil te staan bij deze verschrikkelijke ramp drie eeuwen geleden zal de wandelroute zoveel mogelijk de oude dijk volgen en de dorpen aandoen die het zwaarst werden getroffen.
'Mensen zullen emoties voelen met als subthema laat je leiden door de emoties van Groningen,' zegt organisator Peter Velthuis.
'En we zullen proberen elk dorp de klok driehonderd jaar terug te laten draaien waardoor je als wandelaar door een decor loopt van drie eeuwen terug en dat zul je voelen, horen, zien en ruiken.'

Op tijd

De aftrap voor het wandelevenement werd donderdag gegeven gezamenlijk met de waterschappen die themapartners van deze bijzondere editie van de Tocht om de Noord zijn. 'We wilden er op tijd bij zijn, zodat we over drie weken bij de editie van 2016 het stokje ook officieel kunnen overhandigen naar de organisatoren van volgend jaar,' aldus Velthuis.
De Tocht om de Noord van dit jaar wordt deze maand gelopen op 24 en 25 september.