RUG scoort goed met lesbevoegdheid van docenten

Het grootste deel van de docenten die lesgeven op de Rijksuniversiteit Groningen heeft een diploma om les te kunnen geven. Op veel andere universiteiten is dat niet zo. Groningen staat met 85 procent tweede op de ranglijst van universiteiten die het goed doen, na Maastricht. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Interstedelijk Studenten Overleg, het ISO.
Onbevoegd

Uit het onderzoek blijkt dat drie op de tien docenten onbevoegd voor de collegebanken staan. Ze zouden minimaal een Basis Kwalificatie Onderwijs moeten hebben. Volgens voorzitter Jan Sinnige van het ISO moet zo'n certificaat verplicht worden voor alle docenten.
'Een student moet ervan op aan kunnen dat de docent voor de klas gekwalificeerd is. Om les te geven op de basisschool is vier jaar scholing vereist, terwijl docenten op universiteiten zonder enige opleiding tot lesgeven voor de klas staan.'

Promovendi

Uit de jaarcijfers van de verschillende universiteiten blijkt dat het aantal bevoegde docenten per universiteit nogal verschilt. Volgens Sinninge is er nog een bijkomend probleem dat ook promovendi en student-assistenten lesgeven zonder dat ze daarvoor zijn opgeleid. Hoeveel dat er zijn is niet te onderzoeken, want die staan niet in de jaarrapporten van de universiteiten. Sinnige vindt dat ook de Rijksuniversiteit Groningen het nog beter kan doen en moet streven naar 100 procent bevoegde docenten.

Studenten

Volgens Sinnige moet de overheid het halen van een lesbevoegdheid verplicht stellen. Uit onderzoek onder studenten blijkt dat maar 70 procent van de studenten aan universiteiten tevreden is over de kwaliteit van het onderwijs dat ze krijgen. Op hogescholen is dat percentage met 60 procent nog lager. Volgens het ISO moet de cursus lesgeven niet alleen verplicht worden, maar moeten er ook landelijke eisen aan de inhoud van zo'n cursus gesteld worden.