Het wereldwijd scheiden van afval begint in Appingedam

Bollegraaf Recycling Solutions was decennialang producent en verkoper van afvalverwerkingsmachines. Maar nu ontwikkelt het bedrijf zich tot een partij die complete productielijnen voor afvalverwerking bouwt. Die nieuwe koers past in de strategie om de concurrent voortdurend een stap voor te zijn.

Door Martijn Folkers

'Kijk', zegt Edmund Tenfelde enthousiast. 'Dit is nou een van de oplossingen die Bollegraaf biedt.' Tenfelde loopt door de fabriekshal en wijst op een technisch geavanceerde 'balenpers', die in staat is onder grote druk afval samen te persen tot afvalpersbalen. Die afvalbalen kunnen weer op een duurzame manier worden ingezet: het samengeperste afval kan dienen als grondstof, wat het afval dus recyclebaar maakt.
Tenfelde is daar enthousiast over, omdat het hergebruiken van afval een van de pijlers is voor een mooie toekomst voor Bollegraaf. Het bedrijf bouwt volledige sorteermachines en productielijnen waar afval wordt gescheiden en samengeperst en daardoor beschikbaar voor hergebruik: het afval kan dienen als potentiële energiebron voor de toekomst of als nieuwe grondstof.

Oorsprong als familiebedrijf

De algemeen directeur vertelt vol vuur over Bollegraaf, het bedrijf waar hij sinds het voorjaar van 2015 de scepter zwaait. De in Appingedam gevestigde onderneming werd in 1961 opgericht als Machinefabriek en Plaatsnijbedrijf H. Bollegraaf. Hartog Bollegraaf was de oprichter, en zijn zoon Heiman nam het in 1989 over.
Door de jaren heen groeide Bollegraaf, tot die groei in 2013 stagneerde. Eigenaar Heiman Bollegraaf huurde Tenfelde in als interim-directeur en het bedrijf ging bij gebrek aan opvolging op zoek naar een nieuwe investeerder. Tenfelde vond die in ABN Amro Participaties. 'Maar veel mensen dachten dat de bank het bedrijf overnam', zegt hij. 'Terwijl dit gewoon private equity firma is die in succesvolle bedrijven investeert.'

Uitkomst voor landen

Geen alarmerende berichten dus, zo legt Tenfelde uit. Integendeel, volgens hem heeft het bedrijf een heel mooie toekomst. Die mooie toekomst wordt gerealiseerd door het investeren in innovaties. En die innovaties bestaan uit technisch geavanceerde oplossingen. Zo heeft Bollegraaf een machine op de markt gebracht die zelfstandig in staat is afval te scheiden. Voor de meeste landen een uitkomst, omdat daar überhaupt niet aan afvalscheiding wordt gedaan.
En daar komt een nieuw onderdeel bij: een hypermoderne robot die de 'afvalscheider' ondersteunt door zelfstandig een verdwaalde waterfles van de band te vissen. 'De robot is praktisch klaar', zegt Tenfelde. 'Hij kan nu de meest voorkomende soorten afval van de band halen, maar nog steeds niet alles. Daar werken we hard aan, want we willen een robot die 100 procent functioneert. Ik verwacht dat we deze robot in het voorjaar van 2017 op de markt kunnen brengen.'

Groeimarkt door groei wereldbevolking

Volgens Tenfelde is het een van de voorbeelden waar de markt om vraagt. Een markt die alleen maar zal groeien, zo denken ze in Appingedam. 'Ga maar na, de wereldbevolking groeit in een snel tempo en de welvaart neemt toe. Dat betekent dat er meer afval komt en dat afval zorgt voor de nodige hoofdbrekens in verschillende landen. Want, waar moet al dat afval naar toe? Wij hebben daar de oplossingen voor, omdat we machines ontwikkelen die ervoor zorgen dat het afval hergebruikt kan worden. Als energiebron bijvoorbeeld, of als grondstof. En dat komt goed uit, want de schaarste aan grondstoffen neemt toe.'
Die energiebron kan betekenen dat afval de grondstof is voor chemische producties. 'We zijn voornemens met een aantal partijen een fabriek in Delfzijl op te zetten, waar afval kan worden omgezet in methanol.'

'The American Dream'

Dit is een van de voorbeelden waar Bollegraaf hard aan werkt. Een van de belangrijkste markten waar de onderneming al jarenlang actief is, zijn de Verenigde Staten. Juist in het land van 'the American Dream' maakt Bollegraaf die droom waar.
'In dit land hadden ze een enorme achterstand als het ging om afvalscheiding', vervolgt Tenfelde. 'In New York komt 70 ton afval per uur binnen. Wij hebben daar een hele productielijn gebouwd die deze enorme berg afval allemaal kan verwerken én scheiden. En het mooie is, die technische ontwikkeling komt uit Appingedam.'
Door de te verwachten groei van de berg afval en de complete machinelijn van Bollegraaf die enorme bergen kan verwerken, moet de toekomst van het Damster bedrijf gewaarborgd zijn. 'We zullen daarom voortdurend investeren in innovaties. We hebben namelijk een prachtige positie op de markt, in de Verenigde Staten zijn we bijvoorbeeld marktleider. Die positie willen we vasthouden. Dat betekent innoveren, want we willen de concurrentie altijd twee stappen voor blijven', besluit Tenfelde zijn relaas.
Het bedrijfsportret van Bollegraaf is de tweede in een serie over bedrijven die zich eerst richtten op traditionele maakindustrie, en momenteel innoveren om de technologie bij te blijven. De Groninger drukkerij Lijnco is het eerste bedrijf dat door NoordZaken is belicht in deze serie.