Verkopers in aardbevingsgebied leven in grote onzekerheid

Het woongenot van Groningers in het aardbevingsgebied die hun huis willen verkopen staat zwaar onder druk. Het leven in grote onzekerheid leidt tot veel emoties.
Dat is de conclusie van een
van de Rijks Universiteit Groningen (RUG) onder 1200 huiseigenaren. Een kleine 140 daarvan is er uiteindelijk in geslaagd de woning te verkopen. De meesten daarvan geven aan geen huis meer in het gebied te kopen.

Prijs verlaagd

In meer dan de helft van deze gevallen is de verkoopprijs tussentijds verlaagd. Ze noemen daarbij de aardbevingen als belangrijkste oorzaak van die prijsdaling.
Een grote groep slaagt er niet in het huis te slijten. Voor een deel is dat reden de woning weer uit de verkoop te halen.
De onzekerheid daarover gaat ten koste van het woongenot. Dat geldt niet alleen voor inwoners van de elf officiële aardbevingsgemeenten, concluderen de onderzoekers.

Emoties

'Een klein deel van de mensen die de enquete hebben ingevuld is positief over het verloop van de verkoop. Een grote meerderheid heeft problemen om het huis kwijt te raken. Bij hen roept dat de nodige emoties op,' licht hoogleraar volkshuisvesting George de Kam toe.
Hij concludeert verder uit de enquete dat er ruime belangstelling is van een opkoopregeling. Die is er nu ook al, maar die is beperkt tot vijftig huiseigenaren.

Minder waard

De enquete is een vervolg uit een eerder onderzoek van de RUG. Daaruit kwam naar voren dat huizen in Groningen een miljard euro minder waard zijn geworden door de ellende rond de gaswinning,
De Groningse hoogleraar licht donderdag zijn bevindingen toe tijdens een hoorzitting over de gaswinning in de Tweede Kamer.