Bekijk Groningen door de ogen van een 'nieuwe Stadjer'

© Bert Kaufman/bewerking RTV Noord
Met het begin van het nieuwe schooljaar krijgt Groningen er weer een hoop nieuwe inwoners bij. Maar hoe is het om nieuw in Groningen te komen? Bekijk Groningen door de ogen van een nieuwe Stadjer.


Door Laura Smit

Afgelopen maart streek ik neer in de stad van de Martinitoren, de FC, de eierbal, het Noorderplantsoen en de kroegen zonder sluitingstijd. En Groningen is leuk, in het afgelopen jaar ben ik zelfs van Stad gaan houden. Maar het leven als nieuwe Stadjer zorgde ook voor verwonderingen.

Zullen we naar de stad gaan ja?

Eén van de eerste dingen die me opviel in Groningen is dat Groningers fan zijn van het woord 'ja'. Een Groninger gebruikt het woord de hele dag, vooral aan het eind van de zin.
'Zullen we naar de stad gaan ja?', 'Dat weet je wel ja'. Je zult het woordje te pas en te onpas horen. In de eerste drie weken dat ik in Groningen woonde werd ik er gek van. Een gesprek voeren was niet meer mogelijk, omdat ik alleen maar het woordje 'ja' hoorde.
Ik nam mij dan ook stellig voor om dat niet over te nemen. Dat is helaas niet gelukt ja. Tot grote ergernis van mijn vrienden en familie.

Geen sluitingstijd

Wat Groningen erg leuk maakt is dat je kunt stappen tot het weer licht wordt. Ook al ben je laat thuis uit je werk, je kunt gerust nog wat gaan doen. Want ook al gaat de éne kroeg dicht; er is er altijd wel weer één over. Dat is natuurlijk leuk, maar het heeft ook het gevolg dat je wel eens de tijd vergeet.
Ben je gewend dat je thuis uiteindelijk de kroeg wel sluit en je naar huis moet omdat je er de volgende morgen toch nog een beetje op tijd uit moeten? Dan moet je je aanpassen in Groningen. Want voor je het weet sta je om half zeven op de Grote Markt bij het rijzen van de zon een selfie te maken, natuurlijk met d'Olle Grieze op de achtergrond.

Trots
Wat snel opvalt is dat Groningers ontzettend trots zijn. Dat zullen ze niet zeggen, Groningers zijn nuchter en bescheiden, maar het blijkt wel in het doen en laten. De Groninger vlag wappert fier en alle Groningers kennen het Groninger volkslied, of het Grönnens laid zoals het heet, kan iedereen meezingen en wordt het gedraaid bij elk doelpunt van de FC.

Als geboren Tukker weet ik dat Twente ook een volkslied heeft, maar als ik heel diep nadenk, kan ik de eerste vier regels opdreunen. Van het Grönnens laid daarentegen kan ik inmiddels in ieder geval het eerste couplet meezingen.
Naast het Grönnens laid is er nog een alternatief volkslied, dat je als nieuwkomer zeker moet kennen. 'Het gras van het Noorderplantsoen'. Het lied, waarmee de toenmalige student Ralf Poelman zo'n negen jaar geleden meedeed aan een studentensongfestival, wordt nog steeds in de Groninger kroegen meegezongen.

'Als een kamikazepiloot op de fiets'

Eén van de belangrijkste vervoersmiddelen in Groningen is de fiets. De oorzaak hiervoor ligt eind jaren '70. De toenmalige wethouders Jacques Wallage en Max van den Berg wilden het aantal auto's in de stad sterk verminderen en voerden het verkeerscirculatieplan in. Kortweg komt het er op neer dat je op de fiets veel sneller bent dan met de auto.

Fietsen in Groningen is een belevenis op zich. Als ware kamikazepiloten trekken dagelijks vele fietsers over de wegen van Stad. Ooit geleerd om te stoppen voor haaientanen of dat verkeer van rechts voorrang heeft? Vergeet het maar als je in Groningen op de fiets stapt. Fietsers némen voorrang en fietsen door. Op kruispunten gaan de stoplichten gelijktijdig op groen en geldt het recht van de sterksten (of de snelsten).
Hoewel Groningers dit 'gewoon fietsen in de stad' noemen, ben ik de manier van fietsen in Groningen nog nooit tegenkomen en moet ik met enige regelmaat een noodstop maken om een medestadjer te ontwijken.

Sorry de brug stond open

Tijdens het fietsen kom je automatisch een ander typisch Gronings ding tegen: bruggen. Heel Groningen staat vol met bruggen, dat merk je niet alleen omdat je er tegenop moet fietsen, maar ook omdat ze om de haverklap openstaan.
De openstaande bruggen hebben het voordeel dat je eindelijk de smoes 'Sorry, ik ben te laat want de brug stond open', kunt gebruiken, maar onthoud: ze staan altijd open als je haast hebt of als het regent.
Moet je dus ergens echt op tijd zijn. Ga een kwartier eerder weg. Want gegarandeerd dat de brug opengaat op het moment dat je al laat bent voor een tentamen, de afspraak met de tandarts of iets anders belangrijks. En de smoes 'sorry, maar de brug stond open' hebben de mensen hier al heel vaak gehoord.