Engie blijft erbij: 'Er wordt nodeloos veel Gronings gas geëxporteerd'

Energiebedrijf Engie blijft erbij dat de komende jaren miljarden kubieke meters teveel laagcalorisch gas uit het Groningen-veld naar Frankrijk en België wordt geëxporteerd.
Het bedrijf reageert daarmee op de
van minister Kamp van Economische Zaken, die eerder dinsdag stelde dat er geen sprake is van een overschot van Gronings gas.

Twee miljard kuub over

Volgens Engie is dat de komende jaren wel degelijk zo en is de analyse in de kamerbrief gebaseerd op het verleden. Het bedrijf heeft nog een jarenlang contract lopen met Gasterra.
Per 1 oktober gaat het volume in dat contract met 2 miljard kuub omhoog terwijl de vraag uit België en Frankrijk alleen maar afneemt. De enige manier om dat gas kwijt te raken, volgens het bedrijf, is door het te mengen met hoogcalorisch gas, omdat het toch al is geëxporteerd. Terugsturen naar Nederland of naar een ander land is te duur.

Contracten

Engie kwam vorige week al met deze constatering maar kreeg toen het verwijt dat het blijkbaar onder een ongunstig contract met Gasterra uit wilde. 
Maar dat is volgens woordvoerder Michael Verheul niet waar: 'We betalen gewoon, maar het is onzinnig om meer Gronings gas te exporteren naar het buitenland dan dat er vraag naar is. We wilden dit graag onder de aandacht brengen. Of dit betekent dat de 24 miljard kuub uit Groningen minder kan weten we niet. Wij hebben geen zicht op andere vraag en contracten.'

Open kaart

Dat laatste is volgens het bedrijf precies het probleem. Het stelt dan ook voor dat er open kaart wordt gespeeld over de lopende contracten zodat de Tweede Kamer zelf inzicht krijgt in de cijfers.
Nu is volgens Verheul onduidelijk of de bewering van Gasterra klopt, dat het 'verspillen' van laagcalorisch gas in België en Frankrijk door het te mengen met hoogcalorisch gas, ook betekent dat er dus 2 miljard kuub meer per jaar uit het Groningen-veld gewonnen moet worden.

Onafhankelijk onderzoek

De Groningse gedeputeerde Eelco Eikenaar pleit ook voor meer onderzoek naar deze beweringen. Een onafhankelijk instituut moet wat hem betreft een oordeel vellen over de leveringszekerheid van aardgas en de contracten die met Gasterra zijn afgesloten.

Stikstoffabriek

Maandag maakte minister Kamp al bekend dat er voorlopig niet wordt geïnvesteerd in een stikstoffabriek om hoogcalorisch gas terug te mengen tot de kwaliteit van het Groningse gas. Ook dat wijst er op dat de vraag naar laagcalorisch gas snel terug loopt.

Lees ook: