Statushouders demonstreren voor betere huisvesting

© Gerwin de Vries (De Vries Media)
'Onmenselijk'. Dat vinden ongeveer vijftig statushouders over hun onderkomen aan de Burgemeester J.G. Legroweg in Eelde.
In een optocht naar het centrum

De vluchtelingen vinden dat de leefomstandigheden in hun opvang moet worden verbeterd. Daarom gingen ze dinsdagmiddag de straat op en liepen ze in een stoet naar het centrum van Eelde.
Daar stonden ze stil en riepen leuzen. Op hun spanddoeken stonden teksten zoals: 'Wie is er verantwoordelijk voor ons?' en 'Wij zijn rechtspersoon'.

Lang wachten op huisvesting

Stichting Inlia is verantwoordelijk voor de opvang en gaat in gesprek met de statushouders. Directeur John van Tilborg snapt de frustraties van de bewoners van zijn opvang: 'Deze mensen moeten lang wachten op huisvesting, worden regelmatig overgeplaatst en moeten kamers delen.'

'Ze kunnen ook geld uitgeven'

Maar Van Tilborg herkent zich niet in de kritiek dat de huisvesting 'onmenselijk' zou zijn. 'De mensen zijn vrij om te gaan en staan waar ze willen, we helpen ze met allerlei programma's en ze kunnen geld uitgeven'.

Toiletten worden overgeslagen bij de schoonmaak

Wel geeft Van Tilborg toe dat de toiletten in sommige kamers 'er bar en boos uitzien'. 'Dat moeten we aanpakken', zegt hij. 'Soms worden gedeelde toiletten overgeslagen met het schoonmaken.'

'We moeten gaan bouwen'

Verder heeft Inlia de bewoners van de opvang beloofd dat er voor het eind van de zomer faciliteiten zouden worden gebouwd voor beweging en vrije tijd. 'Het is nog wel warm, maar geen zomer meer. Die faciliteiten moeten we nu echt bouwen', zegt Van Tilborg.
Volgende week praten de statushouders met de gemeente, het COA en Stichting Inlia.