Twintig jaar Nijland bij de FC: van degradatie tot bekerwinst

Twintig jaar staat Hans Nijland als algemeen directeur aan het roer van het schip FC Groningen. Als kapitein, stuurman, maar als het moet ook als dekschrobber. Zijn twintig jaar bij de FC in een notendop.
Van vlinderbom naar wc-rol

Het waren roerige tijden in het Oosterpark eind jaren negentig. Nijland werd in 1996 gepromoveerd tot algemeen directeur. 'De hekken Parkzijde blijven gesloten', klonk het in deze tijd bijna ieder thuisduel. Het park achter het uitvak was lang een zorgenkindje rond duels van FC.
Binnen de lijnen waren de prestaties wisselend, buiten in het park waren de frustraties groot. Omwonenden keken niet meer op van de ME en rellende supportersgroepen. Bij de wedstrijd FC Groningen-MVV ging het ook op het veld helemaal mis. Bij een 3-0 achterstand gooide een toeschouwer een vuurwerkbom op het veld. Een steward raakte hierbij gewond.
De overgang naar de Euroborg zorgde voor een ommekeer. Zowel binnen als buiten de lijnen werd het rustig binnen de club. 'De Groene Hel' kreeg gestalte dankzij de fanatieke supporters op Noord. Ze voelden zich gehoord door Nijland, die zich naast algemeen directeur ook nadrukkelijk als supporter presenteerde.

Op zondag 13 april 2008 sloeg de stemming eventjes weer om tijdens een sfeeractie voorafgaand aan Ajax-thuis. Er brak brand uit op tribunes door brandend wc-papier. Bij deze zwarte bladzijde in de clubhistorie raakten 28 supporters gewond.

Whiskey voor koopman Nijland

'Ik vind onderhandelen één van de mooiste dingen die er is', verklapt Nijland tegenover FC Groningen TV terugkijken op één van zijn mooiste deals, die van Luis Suárez.
Drie dagen lang onderhandelden Nijland en en Henk Veldmate met zaakwaarnemer en oud-prof Daniel Fonseca. 'Er werd gegooid met kopjes en schoteltjes. Na de derde dag zei Fonseca: ik ben er helemaal klaar mee, bestel een taxi voor me. We zeiden: ga maar lopen.'
Uiteindelijk reisde de delegatie van de FC af naar het hotel van Fonseca, waar de deal werd afgerond voor ruim anderhalf miljoen euro. Onder het genot van een glas whiskey. 'Ik lust helemaal geen whiskey, maar voor je clubje heb je alles over. We maakten binnen twintig minuten een deal.'

Suárez verkast na één seizoen naar Ajax voor 8 miljoen euro. Hij daarmee de meest opzienbarende transfer in het Nijland-tijdperk, maar absoluut niet de enige klapper. Dusan Tadic (7,7 miljoen), Tim Matavz (6 miljoen) en Marcus Berg (zo'n 10 miljoen) gaven de FC de financiële impuls om door te groeien. 'Koopman' Nijland bedingt bij de meeste transfers een doorverkooppercentage. Iets waar de FC nu nog steeds de financiële vruchten van plukt.

Goudhaantje Jans

Ernest Faber is de negende trainer die de FC leidt sinds het aantreden van Hans Nijland. Wim Rijsbergen was de eerste trainer die onder Nijland de FC verliet. Onder druk van de achterban. 'Een pijnlijke beslissing, maar dit is helaas de beste oplossing. Hoe triest dat ook is', zei Nijland destijds.
Maar er zijn ook succesverhalen. Erwin van de Looi leverde de beste prestaties van allemaal, maar Ron Jans wordt door velen gezien als de man die de FC van degradatieclub naar subtopper leidde. Dat terwijl zijn aanstelling niet meteen tot veel enthousiasme leidde. Hij kwam immers van FC Emmen. Jans zelf omschrijft het als: 'Dapper dat Henk Veldmate en Hans gingen voor een assistent van een Jupiler League-club.' Nijland kende Jans nog van amateurclub HSC, waar ze samen voetbalden.

'Wij gaaaaaaaaan naaaaaaar Ka-zach-stan'

In de beginjaren van Hans Nijland bij FC Groningen mocht hij al even ruiken aan Europees voetbal. In de Intertoto wel te verstaan, het toernooi dat kortweg de verre voorronde van de voorronde van de UEFA Cup kan worden genoemd. Ploegen als NK Cukaricki Belgrado en Boby Brno waren onder andere tegenstander.
Nee, dan beleeft Nijland ongetwijfeld meer plezier aan het Europees avontuur in de Euroborg. 'Wij gaaaaaaaaaaaaan naaaaaaaar Ka-zach-stan', schreeuwde hij de supporters toe op de Grote Markt bij het behalen van Europees voetbal. Nijland zag de FC vier keer Europees spelen sinds de overgang naar de Euroborg. Partizan Belgrado, Fiorentina, Aberdeen, Slovan Liberec, Olympique Marseille en Sporting Braga kruisten het pad van de FC.

Poen, een biertje en knokken in de rust

Het is niet altijd rozengeur en maneschijn bij de FC en dat merkte Hans Nijland de afgelopen twintig jaar ook. Zo waren er enkele akkefietjes met spelers in de loop der jaren. De meest recente in dit rijtje: Nicklas Pedersen. De Deen weigerde het publiek te bedanken na een wedstrijd en werd tot de orde geroepen door Nijland. Pedersen negeerde het en dat pikte Nijland niet. 'Ik betaal je poen man, gek' riep hij. Een uitspraak waar de algemeen directeur later spijt van had.

Maar ook Martin Drent, Regillio Vrede en Paul Matthijs kwamen negatief in het nieuws . Drent werd door de club twee duels geschorst. Hij zou tijdens een trainingskamp trainer Jan van Dijk in beschonken toestand uit hebben gemaakt voor 'kabouter'.
In 2004 kregen Regillio Vrede en Paul Matthijs het met elkaar aan de stok in de rust van FC Groningen- FC Twente. Zodanig dat trainer Ron Jans ze beiden wisselde. 'Dit was gênant, profvoetbal onwaardig', zo vatte Nijland het destijds samen in de Dagblad van het Noorden.

Van degradant naar bekerwinnaar

Bij het aantreden van Nijland als algemeen directeur ging het de FC nog voor de wind. De club was negende geëindigd en het eerste seizoen onder Nijland werd afgesloten met een tiende plek. Het was echter de voorbode voor het rampseizoen 1997/1998. De FC werd zeventiende en ging ten onder in de nacompetitie.
Een directe terugkeer mislukte een seizoen later. Pas in het tweede seizoen promoveerde de FC via de nacompetitie, waarna de club jarenlang streed tegen degradatie. De overgang naar de Euroborg zorgde voor de ommekeer. In januari 2006 speelde de FC de eerste wedstrijd in de Groene Kathedraal. In mei liepen de groenwitten op een haar na de Champions League mis.

Absoluut hoogtepunt kwam in 2015. In De Kuip pakte FC Groningen op 3 mei de eerste prijs in de clubhistorie: de KNVB-beker. En Nijland zou Nijland niet zijn als hij later die avond en nacht in de binnenstad te vinden was. Tussen de fans. 'Weeeeeee gaaaaaaan Eeeeeuuuuuuuropa in',
.