Wat betekenen de veranderingen in het jeugdvoetbal voor clubs?

© RTV Noord
De KNVB wil het complete Nederlandse pupillenvoetbal veranderen. Zo wil de bond niet meer de gebruikelijke 7 tegen 7, maar kleinere partijtjes voor de kleinste voetballers.
De bond presenteerde dinsdagavond haar plannen bij voetbalclub GRC in de stad aan meerdere voetbalclubs uit onze provincie.

Kleinere velden

Als het aan de KNVB ligt wordt er vanaf volgend seizoen onder andere met minder spelers op kleinere velden gespeeld. Maar de vernieuwingen brengt nogal wat rumoer met zich mee.

Niveau omhoog

Clubs moeten meer materialen aanschaffen, maar ook meer vrijwilligers en scheidsrechters regelen. Maar de KNVB denkt dat het haalbaar is. De bond wil veranderen omdat het niveau van het voetbal omhoog moet.

Andere situaties

Erik Doesburg van v.v. Grijpskerk vindt het een hele verandering. 'Het wordt een hele puzzel', denkt hij. Niek Hollewand van FC Groningen ziet de verandering wel zitten. 'In de praktijk hebben we al vaker gezegd dat we voor jeugdspelers andere situaties moeten creëren', zegt Hollewand.

Kinderziektes

Hoofd jeugdopleiding Steven Komproe van voetbalclub WVV uit Winschoten vindt de mogelijke veranderingen helemaal niets. 'Het wordt je maar opgelegd door de KNVB. Er is niet gedacht aan de kinderziektes en daar gaan clubs tegen aanlopen. Het komt neer op het financiële plaatje als je alles wil veranderen en dat is bij veel clubs momenteel al niet rooskleurig', zegt Komproe.
Ook Vally Dusink van het jeugdbestuur van GRC is 'not amused'. 'Zo slecht gaat het helemaal niet bij de E-tjes en F-jes. De hoge heren beslissen en wij moeten maar volgen', denkt Dusink.