Provincies willen bezuiniging op regionale omroepen uitstellen

De bezuiniging van zeventien miljoen euro op de regionale omroepen moet worden uitgesteld. Dat zegt het Interprovinciaal Overleg (IPO), de organisatie die de belangen behartigt van de provincies in Den Haag.

Begin deze maand werd duidelijk dat de samenwerking tussen de regionale omroepen niet doorgaat. Een meerderheid van acht van de dertien omroepen steunden het plan niet. Daardoor krijgt RTV Noord komend jaar ruim één miljoen euro minder.

Nieuwe wet
De bezuiniging is onderdeel van de nieuwe Mediawet. Doordat de regionale omroepen voorlopig niet gaan samenwerken, is die wet nu aangehouden. Daarom moet de bezuiniging van zeventien miljoen euro ook in de ijskast, vindt het IPO.

De provincies Friesland en Gelderland geven hun regionale omroepen jaarlijks financiële steun. De Groningse gedeputeerde Fleur Gräper liet eerder al weten dat RTV Noord daarvoor niet in aanmerking komt. 'Wij hebben de financiële middelen niet meer.'

Gevolgen voor redactie
Directeur Gijs Lensink zei eerder al dat RTV Noord moet snijden in de programmering. 'Deze bezuiniging gaan kijkers en luisteraars zeker merken.'

De Partij voor het Noorden maakt zich zorgen over de toekomst van RTV Noord. De Statenparij wil dat de provincie Groningen de omroep - net als Friesland en Gelderland - financieel steunt.

Drenthe springt mogelijk wel in de bres
Provinciale Staten van Drenthe praten eind volgende maand over de toekomst van regionale journalistiek in het Noorden. Dan wordt ook bekend of de provincie Drenthe RTV Drenthe financieel gaat steunen.

Lees ook:
- PvhN: 'Provincie moet RTV Noord steunen'
- Provincie maakt zich zorgen over bezuinigingen RTV Noord
- 'Bezuiniging van één miljoen euro is onontkoombaar voor RTV Noord'
Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws