'We zijn geen Calimero, maar we hebben wel hulp nodig'

De Rijksoverheid moet Groningen als derde groeiregio van het land gaan behandelen. Dat vindt de gemeente Groningen in reactie op de Miljoenennota.

Niet per se geld
Daaruit blijkt dat Den Haag vooral investeert in de noordelijke Randstad en Eindhoven. 'Maar hier in het Noorden liggen ook kansen', zegt wethouder Ton Schroor van Groningen. 'Hier gebeurt ontzettend veel. Veel werkgelegenheid, innovatie en de huizenmarkt doet het fantastisch. Wij verdienen rijksaandacht.'

Dat hoeft volgens Schroor niet alleen in de vorm van geld te zijn. Het kan ook gaan om beleidsruimte of de kans om als gesprekspartner aan te schuiven.

Duurzaamheid
Verder mist volgens het gemeentebestuur in de Miljoenennota de aandacht voor duurzaamheid. Juist in Groningen zijn er intitatieven op het gebied van energietransitie. Daar heeft de regio Den Haag wel voor nodig, aldus Schroor.

Veiligheid
Het gemeentebestuur van Groningen zou verder graag zien dat het Rijk ook op wijkniveau investeert in bijvoorbeeld terrorismebestrijding en veiligheid. 'Daar vang je signalen van eventuele onrust op. We proberen dat bij het nieuwe beleid op de agenda te krijgen.'

Wat het beleid uit de Miljoenennota voor financiële gevolgen heeft voor de gemeente Groningen, is nog onduidelijk. Ambtenaren zijn alles nog aan het doorrekenen.
Meer over dit onderwerp:
Groningen-Stad GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws