Verdachten hennephandel eisen bezittingen terug

Een familie die wordt verdacht van de handel in softdrugs, wil de spullen terugkrijgen die in beslag zijn genomen. Ze deden bij de rechter hun beklag.


Het gaat onder meer om huizen, auto's, contant geld, bankrekeningen en telefoons. Dat gebeurde op 31 mei tijdens een grootschalige politieactie in onze provincie om een crimineel netwerk op te rollen dat zich bezighield met hennepteelt, hennephandel en witwassen. In totaal werden dertien verdachten aangehouden.

Uit huis gezet
De advocaten van vijf verdachte familieleden vinden dat de inbeslagname door het Openbaar Ministerie (OM) nu lang genoeg heeft geduurd. Ze mogen in vrijheid hun rechtszaak afwachten, maar dat wordt er niet gemakkelijker op.

'De groep heeft nu niets. Op alles is beslag gelegd en ze worden uit hun woningen gezet', zei een van de advocaten.

Donderdag wees de bestuursrechter nog een verzoek van een verdacht familielid af om in zijn huis in Groningen te mogen blijven. Eind augustus liet het OM in verband met het onderzoek voor drie maanden beslag leggen op het huis waar hij woont met zijn vrouw en vier jonge kinderen.

In het huis was hennep gevonden en het belang van het onderzoek daarnaar woog volgens de rechter zwaarder dan dat van het gezin. 

Zware verdenkingen
Het OM stelt ook nu dat de verdenkingen zwaar genoeg zijn om geld, rekeningen en huizen in elk geval voorlopig niet terug te geven. 'Er zijn onverklaarbare geldstromen gesignaleerd van tienduizenden euro's.

Bovendien willen de verdachten niets verklaren, ook niet over waar dat geld vandaan komt', zei de officier van justitie. 'Het zieligheidsgehalte is geen criterium waarmee ik rekening kan houden.' Bepaalde kleinere spullen, zoals telefoons die onderzocht zijn, mogen van haar wel terug. 

De rechter doet over twee weken uitspraak over de bezittingen. Het OM verwacht het grootschalige henneponderzoek begin december af te ronden.

Lees ook:
- Politie neemt ton aan cash, goederen en drugs in beslag bij actie
- Arrestatieteams doen invallen in heel Groningen (update)
Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws