Mischa's Mediawereld: Eigen graf

Commentaar op ons werk. Daar ontbreekt het niet aan. We maken ook veel. De hele dag radio en online en natuurlijk in de avonduren een tv-programma. Sinds de hele wereld overal zijn mening over kan geven en dat ook daadwerkelijk lijkt te doen, hebben wij over feedback weinig te klagen.

Gelukkig zijn de meeste opmerkingen die we krijgen positief. Maar uiteraard wordt er ook geklaagd. En dat is prima natuurlijk. We doen er ons voordeel mee, passen zaken aan indien nodig.

Dat wil niet zeggen dat we na elke op- of aanmerking onze koers bijstellen. Want menig reageerder preekt vooral voor eigen parochie. Dat filteren we er doorgaans wel uit. Mensen die al hun hele leven FC Groningen volgen vinden dat we veel te weinig aandacht hebben voor de club. Voetbalhaters betogen precies het tegenovergestelde. En dat geldt voor alle denkbare onderwerpen.

De stijl van de reacties is zeer verschillend. Van de beleefd geformuleerde vragen tot de ronduit grove beledigingen, die we direct in de (digitale) prullenbak mieteren.

En dan zijn er nog de vaak doorwrochte epistels van degenen die het idee hebben dat hun mening gedeeld wordt door alle andere 580-duizend Groningers. Mensen die ons de waarheid vertellen in absolute beweringen.

Zo kregen we afgelopen weekeinde de opmerking dat we met het nieuwe tv-programma Expeditie Grunnen ons “eigen graf graven”. Een even boude als onzinnige opmerking. Gevoed door persoonlijk ongenoegen, vermoed ik.

De schrijver noteerde dat we een trits aan culturele evenementen op het Hogeland hadden genegeerd en dat betreurde hij in hoge mate.

Daar had hij een punt. Wij willen best meer evenementen belichten op een of meerdere van onze media. Vaak zijn er veel mensen (vrijwillig) bij betrokken. Helaas hebben wij beperkte mankracht en zijn er heel erg veel leuke evenementen in onze provincie.

Daar komt bij, en daar wringt hem ook een beetje de schoen, dat dergelijke evenementen voor de organisatie vaak even het centrum van de wereld zijn (begrijpelijk) maar voor de meeste buitenstaanders niet. Een paar honderd bezoekers is veel voor de bedenkers, maar voor ons een relatief klein publiek. Het levert ook lang niet altijd mooie audio en/of video op.

Om aan het wegblijven van onze verslaggevers de conclusie te verbinden dat we als RTV Noord op weg zijn naar de afgrond, zoals de klager beweerde, is dan ook hoofdzakelijk een emotionele uitroep. We hebben er begrip voor.

Het gaat heel goed met Expeditie Grunnen. De eerste kijkcijfers zijn eigenlijk ongekend. Maar we rekenen ons niet rijk. We willen het programma nog beter maken. Blijf daarom uw suggesties aanreiken. En blijf klagen als het u niet bevalt. Niet om te voorkomen dat we ons eigen graf graven maar wel om ons aan het denken te houden.

U weet ons wel te vinden.

Mischa van den Berg
Hoofdredacteur RTV Noord
In Mischa's Mediawereld schrijft hoofdredacteur Mischa van den Berg over onze omroep, journalistiek en aanverwante mediazaken. Volg Mischa op Twitter
Meer over dit onderwerp:
columns GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws