Gemeente Haren stelt noodbevel in vanwege 'Project X-reünie' (update)

In Haren heeft de gemeente een noodbevel ingesteld, vanwege de toestroom van jongeren in het dorp. Zij komen af op de oproep voor een 'Project X-reünie' in het dorp.
Daardoor kan de politie controles houden op de toegangswegen naar Haren en mensen op basis van een samenscholingsverbod wegsturen. In sommige gevallen worden boetes uitgedeeld.

Treinstation

Hoeveel jongeren er in Haren zijn, is niet duidelijk. Politiewoordvoerder Paul Heidanus schat 'enkele tientallen'. Er wordt onder andere politietoezicht gehouden bij het treinstation, op de Jachtlaan en de Emmalaan.
Het noodbevel duurt tot donderdagochtend 8.00 uur, zegt gemeentewoordvoerder Hillegonda de Vries.
Project X-reünie
Het is woensdag vier jaar geleden dat er ernstige rellen uitbraken na een oproep op Facebook. Ter gelegenheid daarvan is een nieuwe Facebookpagina aangemaakt, waar ruim 21.000 mensen aan hebben gegeven woensdagavond naar Haren te komen.

Pagina verwijderen
De gemeente heeft nog geprobeerd om de Facebookpagina te laten verwijderen. Maar volgens burgemeester Pieter van Veen heeft Facebook dat geweigerd: 'Ze vonden eventuele gevolgen voor de openbare orde niet zwaarwegend genoeg', zegt hij dinsdag. Hij ging er niet van uit dat er opnieuw Facebook-rellen uitbreken in het dorp.
Volg de laatste ontwikkelingen in Haren in ons liveblog.