Burgers en landbouwers uiten zorgen over verhoging waterpeil Lauwersmeer

Op de bestuursvergadering van waterschap Noorderzijlvest verschenen woensdagavond enkele tientallen landbouwers en omwonenden van de oevers van het Lauwersmeer. Zij maken zich grote zorgen over de mogelijke proef om de waterstand in het Lauwersmeer gedurende een paar weken met enkele decimeters te verhogen.

De provincie heeft het waterschap om een vergunning gevraagd met als doel extra riet rondom het Lauwersmeer te kunnen laten groeien.

Schade
Jan Stol uit Lauwersoog vreest dat de fundering van zijn woning schade zal oplopen door zo'n peilverhoging. Tineke de Vries van LTO Noord vraagt zich af of de verzilting van de bodem door een hoger waterpeil ertoe zal leiden dat de oogst in gevaar komt of dat het vee mogelijk het slootwater niet meer kan drinken.

Waterschap overtuigd
Dijkgraaf Bert Middel heeft begrip voor alle emoties, maar zegt dat er bezwaar moet worden gemaakt bij de provincie en niet bij het waterschap. Alle aarzelingen die het waterschap had over de proef, zouden inmiddels wel door de provincie zijn weggenomen. Zo is er, tot verbazing van de aanwezigen, al een nulmeting verricht. De provincie zou hebben laten weten dat eventuele schade wordt vergoed.

Angst dat de verhoging van het peil in het Lauwersmeer voor problemen zorgt bij plotselinge heftige neerslag, heeft de dijkgraaf niet. 'Garanties kunnen we natuurlijk nooit geven, maar er zijn inmiddels ontzettend veel knappe mensen die op basis van allerlei wetenschappelijke modellen kunnen zien aankomen wanneer er sprake zal zijn van extreme regenval en dan kunnen wij als waterschap op elk moment die proef afblazen.'

Raad van State
Rest alleen nog de procedure die bij de Raad van State is aangespannen tegen de proef. Op 26 oktober hakt het waterschap de knoop door. Als de vergunning wordt verstrekt, kan de Raad van State achteraf nog oordelen dat dit niet had gemogen.

Lees ook:
- Ook akkerbouwvakbond tegen verhoging waterpeil Lauwersmeer
- Lauwersoog blijft fel tegen verhoging waterpeil
Meer over dit onderwerp:
LAUWERSOOG
Deel dit artikel:

Recent nieuws