Pekelder geiten zijn geliefd in heel Europa

Ze hebben hangoren, veel vlees en zien er leuk uit: boergeiten. Engel Kupers uit Nieuwe Pekela is weg van de dieren. Hij is de enige fokker op het Europese vasteland die ze raszuiver fokt.

Boergeiten komen oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. Ze werden gefokt door blanke boeren omdat ze veel vlees leveren. Het destijds relatief goedkope vlees gebruikten de boeren voor hun zwarte personeel.

Geliefd
Inmiddels kost het vlees van de boergeit twee keer zo veel als rundvlees. Geitenhouders uit heel Europa zijn gek op raszuivere dieren om mee te fokken.

Scrapie
Kupers is de enige die de boergeit mag exporteren. Hij voldoet aan een groot aantal voorwaarden om ziektes te voorkomen. Zo stuurt hij iedere jaar de kop van een tweejarige geit naar de gezondheidsdienst voor dieren, die de hersenen onderzoekt op scrapie. Dat is een aan de gekke-koeienziekte gerelateerde aandoening. Andere hobbyfokkers kunnen of willen niet aan die strenge voorwaarden voldoen.

Hobby?
Misschien is 'hobby' een wat te simpele benaming voor de fokkerij van Kupers. Hij is er iedere dag vier tot vijf uur druk mee. 'Maar als je er lol in hebt is dat helemaal niet erg', zegt hij. De geitenhouder wilde altijd graag veehouder worden. 'Maar als je vader geen veehouder is, dan zit dat er niet in. Dan komt het fokken van geiten er wel het dichtst bij', vertelt Kupers.

Exportproduct
Bij zijn huis aan het Dwarsdiep lopen ongeveer 45 geiten rond. De lammetjes gaan vooral naar Zuid-Europa en Scandinavië. Ze leveren minimaal 350 euro per stuk op. Een echt exportproduct dus. Uut Pekel.
Meer over dit onderwerp:
NIEUWE PEKELA
Deel dit artikel:

Recent nieuws