Nedmag weet inwoners van beoogd zoutwingebied niet te overtuigen

Inwoners van Zuidlaarderveen staan wantrouwend tegenover zoutwinning onder hun huizen. Nedmag hield woensdagavond een bewonersbijeenkomst in Spijkerboor, waar enkele tientallen mensen op afkwamen. Dat meldt RTV Drenthe.

Nedmag wil magnesiumzout winnen in het gebied tussen Zuidlaarderveen en Kiel-Windeweer.

Wantrouwen
'Vroeger bij het gaswinnen zeiden ze ook dat er niets aan de hand was', zegt één van de aanwezigen die absoluut geen vertrouwen heeft in Nedmag. 'Ik heb niets te winnen, alleen maar te verliezen. Dat verlies wil ik graag beperkt houden.' Een andere inwoner zegt: 'Ze hebben op een slimme manier het verhaal verteld'.

Bodemdaling
Nedmag wil in 2021 starten met de winning van zout in het gebied. De komende vier jaar worden allerlei onderzoeken gedaan om de gevolgen daarvan in kaart te brengen. 'We verwachten een bodemdaling van zo'n vijftien millimeter per jaar in het centrum van het gebied', legt woordvoerder Marie-Lou Gregoire uit. De daling verloopt heel gelijkmatig volgens de woordvoerster van Nedmag. 'Zoutwinning heeft nog nooit geleid tot aardbevingen en zal ook niet tot schade aan woningen leiden, als je het waterpeil goed onder controle houdt.'

Moeilijke situatie
In de zaal van café 't Keerpunt, waar bewoners van het gebied bij elkaar komen, lijken maar weinig mensen te geloven in de woorden van Nedmag. Het bedrijf heeft daar begrip voor. 'De mensen vinden het moeilijk en dat begrijpen we. Mensen wonen aan de rand van het aardbevingsgebied, waar de afwikkeling van schade met de Nederlandse Aardolie Maatschappij moeizaam verloopt. En aan de andere kant van het gebied worden windmolens geplaatst', legt Gregoire de situatie uit.

Nedmag
Nedmag wint al 35 jaar magnesiumzout in de omgeving van Veendam en er werken zo'n 450 mensen. 'Om de toekomst van het bedrijf zeker te stellen zoeken we een nieuw zoutwingebied', vertelt Gregoire. Het zout wordt onder meer gebruikt om vuurvaste stenen voor ovens te maken. Het ministerie van Economische Zaken moet uiteindelijk bepalen of Nedmag een vergunning krijgt.

Lees ook:
- Kiel-Windeweerders over Nedmag-plan: 'Ammenooitniet'
- Omgeving Kiel-Windeweer is in beeld voor nieuwe zoutwinlocatie
Meer over dit onderwerp:
SPIJKERBOOR
Deel dit artikel:

Recent nieuws