Startersleningen Vlagtwedde wapen tegen krimp

De zogeheten startersleningen in de gemeente Vlagtwedde zijn een succes. Met die leningen kunnen inwoners tegen lage rente en onder minder strenge voorwaarden dan bij een bank, toch een lening krijgen voor de koop van een huis of de verbetering en verduurzaming van hun woning.

Vlagtwedde begon daarmee in 2013, maar de pot was eind vorig jaar leeg. Veel mensen visten achter het net. Per 1 januari kunnen ze weer naar het gemeentehuis voor een aanvraag, want het college van B en W gaat die pot weer vullen met 1,5 miljoen euro.

Troef
Volgens wethouder Seine Lok van Vlagtwedde is het een troef van de gemeente in de strijd tegen de krimp. Vooral jonge gezinnen hebben er in de vorige regeling gebruik van gemaakt. In totaal betrof dat achttien leningen. Hoeveel daarvan anders uit de gemeente vertrokken zouden zijn kan Lok niet zeggen.

Steun in de rug
De leningen voorzien met een maximum van 50.000 euro niet in het hele bedrag van een hypotheek, maar geven volgens Lok wel een behoorlijke steun in de rug bij de koop van een woning. De voorwaarden voor hypotheken worden bij banken immers steeds verder aangescherpt.

Vlagtwedde heeft de regeling ook wat verrruimd met de zogeheten Blijversregeling. Daarmee kunnen particulieren hun woning geschikt maken voor hun oude dag. Bijvoorbeeld door het plaatsen van een traplift of het maken van een slaap-of badkamer op de begane grond. Zo'n lening kent een maximum van 10.00 euro.

Gezien het succes van de eerste regeling, verwacht Lok dat ook de 1,5 miljoen euro die er nu voor is uitgetrokken, snel op zal zijn.
Meer over dit onderwerp:
SELLINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws