Hoe rolstoelvriendelijk is het centrum van Delfzijl?

De Wmo Adviesraad van de gemeente Delfzijl wil antwoord op de vraag hoe rolstoelvriendelijk het centrum van Delfzijl is.

Het centrum heeft net een metamorfose achter de rug en de Adviesraad wil graag weten of het ook goed begaanbaar is voor mindervaliden. Een handvol testers ging daarom vrijdagochtend gewapend met een beoordelingslijst op pad. Conclusie: het centrum is redelijk rolstoelvriendelijk.

Gehandicaptenplatform
Een van de rolstoeltesters is Toos Speldekamp. Ze test als lid van het gehandicaptenplatform regelmatig gebouwen, winkelcentra en andere plekken op rolstoeltoegankelijkheid. Speldekamp zit sinds 1996 in een rolstoel vanwege een aandoening aan haar spieren waardoor lopen onmogelijk is.

'Redelijk rolstoelvriendelijk'
'Ik vind het centrum van Delfzijl redelijk rolstoelvriendelijk', vertelt Speldekamp. Toch heeft ze een aantal obstakels gevonden. 'De putten hebben te grote openingen waardoor je er met je wielen makkelijk in vast komt te zitten en ook de mooie goten voor de verwerking van het regenwater zijn niet heel handig voor mensen in een rolstoel. Als je iets scheef gaat dan raakt de rolstoel in onbalans en dan lig je op straat.'

Misser: ontbreken blindengeleidestroken
De grootste misser vindt ze het ontbreken van blindengeleidestroken. 'Oké, daar heb je in een rolstoel niet zo gek veel aan, maar dat viel me ook op', lacht Speldekamp. Verder vindt ze het centrum van Delfzijl wel erg mooi geworden en als deze punten worden aangepast, krijgt het stadshart van haar zeker een voldoende.

Valide versus mindervalide
Thomas Pastoor, voorzitter van de Wmo Adviesraad Delfzijl, is blij met het commentaar van Speldekamp. 'Het is als valide persoon lastig om na te denken over de behoeften van mindervaliden. Daarom doen we deze test ook. De uitkomst van de test neemt de gemeente in overweging. Ik kan natuurlijk niet garanderen dat alle wensen worden vervuld, maar we nemen het zeker mee', besluit Pastoor.
Meer over dit onderwerp:
DELFZIJL
Deel dit artikel:

Recent nieuws