UWV neemt maatregelen na fout met persoonsgegevens 11.000 werkzoekenden

Het UWV is flink geschrokken van de fout die is gemaakt waardoor de persoonsgegevens van 11.000 werkzoekenden voor anderen in te zien was. 'Dit had nooit mogen gebeuren.' Er worden maatregelen genomen.
Vrijdag werd duidelijk dat het verkeerde bestand was verstuurd naar werkzoekenden. Hierdoor was onder meer de achternaam, woonplaats en het burgerservicenummer van UWV-klanten zichtbaar.

Vacaturekrant

De fout is gemaakt toen de vacaturekrant naar de abonnees zou worden verstuurd. In plaats van de krant, is de lijst met abonnees verzonden.
Dit wordt gestuurd naar de werkmap van de UWV-klanten. 'Niet iedereen krijgt dit bericht tegelijk, we versturen het in tranches. Zodra we de fout ontdekten, hebben we het bericht weer ingetrokken', legt Jacomien Begeman van het UWV uit.
In het Werkmap-systeem is ook te zien wie een bericht geopend heeft. 'Het gaat in dit geval om 26 mensen. Die hebben we allemaal gebeld om uit te leggen dat er wat fout is gegaan.'

72 uur

De gedupeerden zijn niet gebeld, maar kregen een brief. Een aantal van hen laat weten dit geen manier van werken te vinden.
Maar het UWV kon niet anders, zegt Begeman: 'Wij zijn volgens de wet verplicht binnen 72 uur iedereen op de hoogte te stellen. Dat kan niet door iedereen te bellen, daar was geen tijd voor. Daarom hebben we dit per brief gedaan.'

Maatregelen

Direct nadat de fout werd ontdekt, heeft het UWV overlegd en maatregelen genomen. Begeman: 'Nu stond de lijst met abonnees in hetzelfde bestand als de vacaturekrant zelf. Dat wordt voortaan gescheiden.'
Daarnaast wordt de lijst zelf beveiligd, zodat die niet meer te lezen is voor een buitenstaander, belooft Begeman.

Schadevergoeding

Verschillende gedupeerden zijn zo geschrokken van de fout dat ze een nieuw burgerservicenummer willen aanvragen. Maar dat betekent onder meer nieuwe documenten, zoals een rijbewijs of paspoort aanvragen. En dus kosten.
'Die schade kan bij ons worden ingediend', zegt Begeman. Wie daarnaast contact wil hebben met het UWV, moet dit aangeven in de Werkmap. 'Dan nemen wij direct contact op.'

Boete?

De gevolgen voor het UWV worden mogelijk nog groter. Bij dit soort datalekken moet er verplicht melding worden gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Die kan boetes opleggen.