Meeste ondernemers openen de deuren op koopzondag in Paddepoel (update)

De meeste ondernemers in winkelcentrum Paddepoel in de Stad openen deze zondag toch de deuren. Onlangs besliste de rechter dat de winkeliers van Paddepoel op koopzondagen verplicht de deuren moeten openen.
Tegen die zondagse openstelling was veel weerstand, maar verreweg de meeste ondernemers houden zich toch aan de uitspraak van de rechter. Een enkeling heeft de rolluiken om 12 uur, wanneer de koopzondag begint, nog naar beneden.

Op zondag rusten

De bloemist houdt bijvoorbeeld de deuren dicht. Op een briefje dat op de etalage hangt is te lezen dat Bloemen Mozaïek 'na zes dagen hard werken graag op zondag rust en aandacht heeft voor familie'.
'Kwaliteit en vakmanschap, dat is wat bij ons al 55 jaar telt en dat kan helaas niet op zondag. Wij staan graag voor u klaar op maandag tot zaterdag om uitgerust en wel topprestaties te leveren waarbij de klant altijd centraal staat', schrijft de winkelier ook nog.

Tegenzin

Slager Rinus Oosterhof houdt zich zondag wel aan de uitspraak. Met tegenzin, dat wel. 'De rechter heeft gesproken. En ja, we moeten uiteindelijk wel met elkaar verder.'
Hij staat zondag met zijn vrouw en dochter in de zaak.

Huurcontract

De rechter besloot anderhalve week geleden dat de winkeliers van Paddepoel zich moeten houden aan de voorwaarden in het huurcontract.
En daarin staat: 'Wat betreft ruimere openingstijden, koopavonden en koopzondagen zal huurder zich conformeren aan besluiten dienaangaande van de winkeliersvereniging en bij het ontbreken daarvan aan die van verhuurder.' 

Boetes

Wie hier niet aan meewerkt, kan een boete krijgen. Dat gebeurde in het verleden ook al. Diverse ondernemers hebben zodoende al voor tienduizenden euro's aan boetes staan.
Oosterhof: 'Ik heb toch weer contact gehad met de verhuurder, Paul Beeres. We willen weer in gesprek en hij is eventueel bereid om deze boetes van tafel te halen als we constructief meedenken.'

Tweede Kamer

De koopzondag in Paddepoel is ook in Den Haag niet onopgemerkt gebleven. SGP-leider Kees van der Staaij wilde dat ondernemers vrij worden gelaten in hun keus op zondag de deuren te openen.
Premier Mark Rutte wil niet direct in actie komen. Hij wil eerst de evaluatie van de winkeltijdenwet afwachten. Die vindt eind dit jaar plaats.

Lees ook: