Mag ik een nieuw burgerservicenummer alstublieft?

© RTV Noord
Onverwachte digitale post voor 11.000 werkzoekenden in Groningen. Elfduizend namen, postcodes, burgerservicenummers (BSN) en mailadressen lagen enkele minuten op straat door een datalek van het UWV. Maar hoe erg is dit eigenlijk?
Per abuis meldde RTV Noord vrijdag dat ook de huisadressen op straat lagen. Dit is niet het geval, waardoor enkel met de gelekte informatie van het UWV geen fraude gepleegd kan worden, zoals het aanvragen van subsidies en toeslagen.
Met het achterhalen van het huisadres en ook de geboortedatum hebben kwaadwillenden echter wél een 'gouden combinatie' in handen, zegt advocaat Jasper Gevers van De Haan Advocaten & Notarissen, gespecialiseerd in datalekken en privacy.
Hij gaat in op de mogelijkheden die criminelen hebben als ze deze combinatie van gegevens hebben.

Waarom is je BSN zo waardevol voor criminelen?

'De combinatie is gevaarlijk, omdat je met een BSN subsidies of toeslagen kunt aanvragen. Het probleem met toeslagen is dat de Belastingdienst die op voorhand geeft en achteraf toetst. Soms duurt het zeker een jaar tot wordt gekeken of het klopt. De vogel is in de tussentijd snel gevlogen.'
Voor een 'betrekkelijk klein bedrag' opent iemand namens de fraudeurs een rekening. Via deze rekening worden de toeslagen en subsidies doorgesluisd.
Recent onderzoek toonde aan dat datalekken aan de orde van de dag zijn. Vorig jaar meldde dertig procent van de gemeenten een lek.

Vreemde dingen aankaarten

'De meeste instanties hebben een eigen portal, zoals de Belastingdienst', zegt Gevers. 'Ik zou daar de meest recente informatie checken. Als daar vreemde dingen te zien zijn, dan zou ik dat meteen aankaarten. Zo niet, dan zou ik aangeven: hoe zorgen jullie dat de combinatie niet misbruikt wordt?'
'Vanuit de Autoriteit Persoonsgegevens gezien is het: hoe rijker de informatie, hoe groter het belang van een goede bescherming. En des te groter het risico op identiteitsfraude.'

Compensatie

Het UWV laat weten dat compensatie voor identiteitsfraude is geregeld in het burgerlijk wetboek. 'Onze juridische afdeling behandelt daarom gewoon de ingediende claims', aldus een woordvoerder.

Lees ook: