Ook Veendam houdt vast aan kanttekeningen Akkoord van Westerlee

© RTV Noord
De gemeenteraad van Veendam gaat niet mee in het plan zoals gebiedsregisseurs Bert Middel en Gerard Kremer dat hebben gemaakt over de toekomst van werkvoorzieningsschappen Synergon en Wedeka. De raad heeft, net als de gemeenteraad van Stadskanaal een week eerder, nog de nodige op- en aanmerkingen.
De samenwerking tussen de gemeenten in Oost-Groningen is daarmee stukgelopen op het businessplan dat gaat over de toekomst van de twee sw-bedrijven. Dat plan is gemaakt door een kernteam, geleid door gebiedsregisseurs Gerard Kremer en Bert Middel.
Een meerderheid in de raad heeft twijfels bij de juridische houdbaarheid en de wenselijkheid van een nieuw te vormen bestuursvorm.

Slechte film

Ook is er de nodig kritiek op de twee gebiedsregisseurs. Raadslid Ina Felder (VVD) laakt de houding van Bert Middel en Gerard Kremer in het dossier. 'Ik zei in april al: met twee van zulke regisseurs, wordt het een slechte film. En dat is het geworden.'

Machtspolitiek

De VVD voelt zich net als de andere collegepartijen onder druk gezet door de gebiedsregisseurs. 'We zijn teleurgesteld in de houding van de gebiedsregisseurs', aldus Christel Knot van Gemeentebelangen. 'We zijn het eens over de nut en noodzaak van een gezamenlijke aanpak, maar we laten ons niet onder druk zetten.' Alian Spelde (D66) noemt de manier van werken 'machtspolitiek'.

Regionaal optrekken

De PvdA staat lijnrecht tegenover de collegepartijen. Ans Grimbergen (PvdA) wil dat de schouders er samen onder worden gezet. 'We willen het beste voor die duizenden mensen, dus laten we regionaal optrekken en niet zelf de regie willen houden', zegt zij. 'Het gaat om de mensen. Dus laten we vanuit hun positie redeneren.'
Ook de SP wil dat. Fractievoorzitter Harry Schoonewille vraagt zich bovendien af wat een handtekening nog waard is. 'Iedereen zat er toch met z'n volle verstand bij toen het Akkoord van Westerlee, het Plan van Aanpak en de contourenschets getekend werd?'
Middels een aanpassing in de tekst hebben PvdA en SP nog geprobeerd om het oorspronkelijke businessplan door een meerderheid te laten steunen. Dat voorstel haalde - niet geheel verrassend - geen meerderheid.

Einde verhaal?

De gebiedsregisseurs hebben altijd gezegd dat het einde verhaal zou zijn voor het Akkoord, zodra een gemeente niet mee wil doen op de manier zoals zij het willen. Dat was al aan de orde toen Stadskanaal vasthield aan de bedenkingen. Nu doet Veendam dat ook.
Bert Middel laat in een eerste reactie weten dat 'dit dan definitief het einde is van het Akkoord van Westerlee'.

Lees ook: