Mariam krijgt gift: 'Ik vind het echt top!'

© Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Ze is stomverbaasd als haar mentor met een envelop naar haar toe komt met daarin geld. Een cadeautje van een onbekende die Mariam Korashvili uit Groningen wil feliciteren. De 18-jarige kreeg namelijk vorige week te horen dat ze niet wordt teruggestuurd naar Georgië.
Mariam weet niet waarom de man haar deze gift heeft gegeven. Ze denkt dat de man het onrechtvaardig vond wat mij en mijn familie overkwam. Uitzetting dreigde voor de scholiere, omdat ze zich op een bepaald moment niet heeft gemeld bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Daardoor ontbrak een vinkje in haar dossier.

Onverwachte beslissing

In de zomervakantie hoorde Mariam, die hier zeven jaar woont, nog dat ze Nederland moest verlaten maar uiteindelijk heeft staatssecretaris Klaas Dijkhoff heeft besloten haar niet uit te zetten. Hij heeft gebruik gemaakt van zijn discretionaire bevoegdheid.

Super!

De gulle gever wil graag anoniem blijven heeft haar mentor laten weten. Mariam heeft de man niet ontmoet: 'Hij heeft mijn verhaal gevolgd en wilde iets geven', vertelt Mariam die zich door vele mensen in de onzekere tijd gesteund voelt. 'Ik vind het echt top! Awesome!'
Naast een geldbedrag zat ook nog een e-mailwisseling in de envelop. De man liet hierin aan het Ministerie van Justitie weten het niet eens te zijn met de gang van zaken.

Hoera!

Volgende week maandag geeft Mariam een feestje. Omdat ze mag blijven maar ook omdat ze dan 19 jaar jong is. 'Van dit geld ga ik mijn verjaardag vieren en ik wil graag naar Frankrijk. Vorig jaar kon ik niet mee op excursie. Ik wil het gemiste inhalen', vertelt Mariam lachend. 'Er zijn ontzettende vriendelijke mensen in Nederland.'

Lees ook