'Oorlog' om aanleg snel internet in buitengebieden

Provinciale Staten, stel het besluit over de aanleg van snel internet in buitengebieden met zes weken uit.
Die oproep doen elf gemeenten, onderwijs- en zorginstellingen, boerenorganisaties en glasvezelcoöperaties. Woensdag nemen de staten een besluit over de regeling, maar in een brandbrief vragen genoemde organisaties om uitstel. Het initiatief komt van de wethouders Laura Broekhuizen van Oldambt en Fred Stol van Zuidhorn.

En nog een brandbrief

Aan de andere kant van de provincie, in het aardbevingsgebied, dulden negen gemeenten geen uitstel. Ze maken zich 'ernstige zorgen' over de voortgang van de aanleg van snel internet door de Provincie. De negen gemeenten hebben onder aanvoering van burgemeester Marijke van Beek van Eemsmond, tevens voorzitter van de Stuurgroep Breedband Noord-Groningen, ook een brandbrief naar de provincie gestuurd

Kenniswerkplaats

In het gemeentehuis van Zuidhorn is sinds dit weekend een kamer ingericht als kenniswerkplaats. Hier hebben de elf gemeenten en andere organisaties in de afgelopen dagen hun zorgen gedeeld over de snelle internetplannen van de provincie en gebrainstormd over alternatieven. Statenleden zijn uitgenodigd om dinsdagmiddag langs te komen. 'We willen ze desnoods ophalen,' zegt Fred Stol.

40 miljoen euro

In het provinciehuis ligt veertig miljoen euro klaar om snel internet aan te leggen in de buitengebieden. Tien miljoen is bestemd voor negen aardbevingsgemeenten, de overige dertig miljoen is bestemd voor de rest van de provincie. Het geld is beschikbaar gesteld door de provincie Groningen, de Economic Board Groningen en de Nationaal Coördinator Groningen.

Zorgen

Met name in de gemeenten buiten het aardbevingsgebied zijn zorgen over het voorstel waarover provinciale staten woensdag een besluit nemen. Vooral coöperaties die glasvezel willen aanleggen, vrezen dat ze niet in aanmerking komen voor een deel van het geld. Ze vinden dat de regeling is toegespitst op marktpartijen. Die zijn niet verplicht glasvezel aan te leggen en ook zijn ze niet verplicht elke afgelegen woning of boerderij aan te sluiten. De coöperaties zetten in op aansluiting van alle woningen op een glasvezelnet.

Besluit voor tientallen jaren

Fred Stol vindt dat Provinciale Staten nu geen besluit moet nemen. 'Zes weken uitstel kan best. Het gaat hier wel om een beslissing met gevolgen voor de komende tientallen jaren. Daar moeten de statenleden goed over nadenken en op basis van de juiste informatie een beslissing nemen.'
In de aardbevingsgemeenten wordt daar heel anders tegenaan gekeken. Volgens Van Beek is verdere vertraging niet meer uit te leggen aan de inwoners en bedrijven in het buitengebied. Als de provinciale regeling nog meer vertraging oploopt dan komen de gemeenten in het aardbevingsgebied alsnog met een eigen regeling. 'Wij kunnen het richting onze inwoners gewoonweg niet maken om nog langer af te wachten', zegt Van Beek.
Fred Stol tot slot: 'Ik hoop dat Provinciale Staten dit punt van de agenda halen en een beslissing uitstellen. Ik zou het heel teleurstellend vinden als ze woensdag toch een besluit nemen.'

Lees ook: