Akkoord van Westerlee: waarom horen we niets van Den Haag en de provincie?

© RTV Noord
Voor gebiedsregisseur Bert Middel is het een meer dan duidelijk verhaal: het Akkoord van Westerlee is volgens hem ter ziele. Maar Middel en zijn collega Gerard Kremer hebben de provincie en het Rijk als opdrachtgevers. Waarom horen we niets van hen over de toekomst van Oost-Groningen?
De gebiedsregisseurs zijn aangesteld door het provinciebestuur en staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Beide partijen houden zich tot op heden stil, ook nadat de raden van
en
het Akkoord een halt hebben toegeroepen.
Beide gemeenteraden hielden de afgelopen week namelijk vast aan hun op- en aanmerkingen over de toekomst van Synergon en Wedeka, waar het Akkoord over gaat. Middel en Kremer gooiden daarop de handdoek in de ring. De toekomst van het Akkoord ligt nu bij de staatssecretaris en de provincie.

Nog geen conclusies

Een woordvoerder van de staatssecretaris laat weten dat Klijnsma 'eerst overleg wil met de provincie en de gebiedsregisseurs die het hele proces hebben begeleid, alvorens conclusies te trekken'. Vooruitlopend op dat gesprek gaat staatssecretaris Klijnsma niet inhoudelijk in op - al dan niet - het einde van het Akkoord van Westerlee.
En de provincie dan?
Het provinciebestuur houdt zich inhoudelijk ook stil. Gedeputeerde Eelco Eikenaar laat weten dat hij eerst een verslag wil van de gebiedsregisseurs. 'Dat komt op korte termijn, maar tot die tijd gaan we daar niet op in. We wachten tot zij hun verslag uitbrengen.'

Wanneer is dat dan?

Er komt op z'n vroegst volgende week meer duidelijkheid. Deze week staan er namelijk nog een aantal raadsvergaderingen op het programma. Zo debatteert de raad van Vlagtwedde dinsdag over het Akkoord. In Menterwolde doen ze dat donderdag.
Volgende week dinsdag komen de gebiedsregisseurs bovendien nog bijeen met de voorzitters en de directeuren van werkvoorzieningsschappen Synergon en Wedeka, met wie ze ook het businessplan voor de toekomst van de schappen hebben geschreven. Pas daarna brengen ze verslag uit aan de staatssecretaris en het provinciebestuur.