'College, ga om tafel met Dekker en RTV Noord'

Een meerderheid van Provinciale Staten vindt dat RTV Noord de helpende hand moet worden gereikt. 37 Statenleden steunden woensdagochtend een motie van Partij voor het Noorden en PvdA, ondersteund door SP, Groninger Belang en GroenLinks.
Doordat samenwerking met andere regionale omroepen niet doorgaat, moet RTV Noord vanaf komend jaar ruim één miljoen euro bezuinigen.
In de motie wordt het college opgeroepen om samen met staatssecretaris Sander Dekker van Media (VVD) en RTV Noord op zoek te gaan naar een financiële oplossing.
De partijen wijzen ondermeer op een eerdere provinciale korting op het budget van de omroep van 5%, voordat het Rijk de geldstromen onder het beheer kreeg. Volgens de partijen komt de provinciale bezuiniging van destijds nu dubbel hard aan bij de omroep.
Statenlid Be Zwiers (Partij voor het Noorden) vreest voor de toekomst: 'RTV Noord speelt een heel belangrijke rol in de regionale cultuur, de Groninger taal en het nieuws. Als de omroep meer dan een miljoen euro moet bezuinigen, vrezen we dat dit funest zal zijn voor de redactie en dat daardoor de nieuwsvoorziening zwaar onder druk komt te staan.'
Gedeputeerde Fleur Gräper (D66) herhaalde haar uitspraak dat de provincie Groningen geen geld heeft om de omroep financieel te ondersteunen. Wel zei ze dat het lobbyproces op gang is gekomen om de Rijksbezuiniging van tafel te krijgen. 'Vanuit het college zetten we ons maximaal in', zei Gräper. Ze trekt in de lobby gezamenlijk op met andere provinciebesturen.
CDA-fractievoorzitter Ronald Knegt vraagt zich af of die landelijke lobby wel effectief genoeg is. 'De situatie bij RTV Noord is latent. We moeten opkomen voor onze eigen belangen.' Maar de gedeputeerde is vooralsnog niet bereid zelf met geld over de brug te komen: 'Als ik eigen middelen vrij zou maken dan haal ik alle druk bij de staatssecretaris weg.'
Wat betreft Romke Visser (PvdA) wordt in de lobby de bijzondere positie van Groningen gebruikt met betrekking tot de aardbevingen. Gräper vraagt zich af of dit zin heeft. Ze wijst erop dat iedere provincie zijn eigen problemen heeft die aandacht vragen.
De motie in de Staten werd uiteindelijk met 37 tegen 5 aangenomen. De VVD-fractie stemde tegen. VVD-fractievoorzitter Mirjam Wulfse noemt de motie symboolpolitiek: 'De VVD is voorstander van regionale omroep, maar wij vinden dat de omroep zelf moet komen met een toekomstbestendig plan. Dekker heeft de omroepen de kans gegeven.' Ook Statenlid Ronald Kaatee van de PVV stemde tegen.
RTV Noord presenteert binnenkort haar bezuinigingsplan.

Lees ook: