Stadsbestuur betreurt verplichte koopzondag voor winkeliers Paddepoel

© RTV Noord/Mario Miskovic
Het gemeentebestuur van Groningen is het niet eens met de verplichting die een verhuurder in winkelcentrum Paddepoel oplegt aan winkeliers om op koopzondagen open te gaan.
Dat is de reactie van burgemeester en wethouders op vragen van het CDA.
De eigenaar van Primera Paddepoel was door verhuurder Paul Beeres voor de rechter gedaagd, omdat hij op koopzondagen niet open is. De boetes die hij daarvoor ontving, betaalde hij niet. De rechter stelde verhuurder Beeres in het gelijk. Hij mag eisen dat ondernemers zich houden aan de openingstijden zoals die gelden in het winkelcentrum.
Wethouder Joost van Keulen vindt het buitengewoon jammer dat ondernemers verplicht kunen worden op koopzondagen open te gaan. 'Het is nooit onze bedoeling geweest om ze te dwingen open te gaan. Ondernemers moeten zelf kunnen bepalen wanneer ze hun winkel open doen.'
De Tweede Kamer heeft inmiddels een motie aangenomen die het kabinet oproept maatregelen te nemen tegen de verplichte openstelling op zondag. 'Ik hoop dat ze daar snel in actie komen, want dit is niet zoals we het moeten willen.'
Het gemeentebestuur neemt wel contact op met de verhuurder en de Vereniging van Eigenaren van Winkelcentrum Paddepoel om zijn standpunt duidelijk te maken.