Raad gaat akkoord met vrijwilligersmakelaar

© RTV Noord
De gemeenteraad van Groningen is akkoord gegaan met een investering van veertigduizend euro in een proef met een zogenoemde vrijwilligersmakelaar. De makelaar moet ervoor zorgen dat sportverenigingen meer vrijwilligers krijgen.
De makelaar doet dat door sportverenigingen te benaderen en te vragen aan welke vrijwilligers ze behoefte hebben. Dit moet leiden tot vrijwilligersvacatures. Daarna zorgt hij samen met allerlei instellingen in de wijken dat die vrijwilligers gevonden worden.

Betaalde functie

De vrijwilligersmakelaar is een initiatiefvoorstel van D66 en VVD, die op die manier een burgerinitiatief steunen. Een Stadjer die eind 2015 zijn baan verloor is als vrijwilligersmakelaar aan de slag gegaan. Het komende jaar krijgt hij bij wijze van proef door de gemeente betaald. 

Discussie

Alleen de SP stemde tegen. De partij vindt dat het college niet op deze manier mee moet werken aan burgerinitiatieven. Het zijn volgens de SP vooral de hoger opgeleiden die in staat zijn de gemeente te bereiken en dus creëert de gemeente zo ongelijkheid. 
Volgens wethouder Paul de Rook is er geen sprake van 'het toeschuiven van een baantje aan iemand'.
De meerderheid van de raad onderschrijft het doel om bij vijftig sportverenigingen vierhonderd tot zeshonderd vacatures in kaart te brengen en er zeker honderdvijftig ook in te vullen.