'Als politie, burgemeester, OM en universiteit moet je niet op een aangifte wachten'

De PvdA in de Tweede Kamer vraagt minister Van der Steur van Justitie en Veiligheid wat hij gaan doen om de aangiftebereidheid bij incidenten tijdens ontgroeningen te verhogen.
Aanleiding is het geweldsincident waarbij studenten een eerstejaarsstudent tijdens de introductieweek zo hard sloegen dat hij hersenletsel opliep.
Ook wil de fractie weten of het Openbaar Ministerie de daders gaat vervolgen.

'Niet wachten op aangifte'

Ahmed Marcouch, die samen met collega-Kamerlid Jeroen Recourt Kamervragen stelde, wil actie: 'Waarom treden politie en het OM niet uit zichzelf op? Waarom doet het universiteitsbestuur niets', zegt Marcouch tegen RTV Noord.

Groepsdruk

Normaal gesproken begint een onderzoek pas na een aangifte. Marcouch vindt dat in dit geval te lang duren. 'We zien groepsdruk om niks te vertellen en om geen aangifte te doen, ook omdat daar sancties vanuit Vindicat op staan. Dan moet je dus als politie, burgemeester, OM en universiteitsbestuur niet op een aangifte wachten.'

'Willen is niet genoeg'

Dat de RUG, gemeente en Hanzehogeschool van de ontgroeningen af willen, is volgens Marcouch niet genoeg: 'Willen is een intentie, maar er moet een norm worden gesteld. Er zijn misdrijven gepleegd en door op te treden laat je als samenleving zien dat er grenzen zijn aan dit soort gedragingen.'
Het Kamerlid kijkt verder dan de Groningse ontgroeningen: 'Ook in de rest van het land moet een grens worden gesteld.'

Eerdere incidenten met Groninger verenigingen op een rij

Fles jenever

In 1997 overleed de Groninger student Reinout Pfeiffer nadat hij een grote hoeveelheid jenever had gedronken. Het voorval vond niet plaats tijdens de algemene ontgroening, maar in een studentenhuis waar werd gekeken of Pfeiffer geschikt was als huisgenoot.
Overreden
In datzelfde jaar werd een lid van Vindicat overreden door een verenigingsgenoot. De jongen lag in het hoge gras te slapen op een feestavond voor eerstejaars. Zijn verenigingsgenoot zag hem niet en overreed hem per ongeluk. Hij overleefde het ongeluk. Deze twee incidenten waren de aanleiding voor alle Groninger studentenverenigingen om de controle en de regels tijdens ontgroeningen te verscherpen.
Coma
Ook Albertus Magnus kwam met incidenten rond ontgroeningen in het nieuws. In 2005 raakte een student in coma, nadat hij in korte tijd zes liter water had gedronken. De vereniging had wel een alcoholverbod uitgeroepen, maar de studenten realiseerden zich niet dat ook water in hoge dosis giftig kan zijn. Albertus verbood hierop het overmatig gebruik van eten en drinken bij ontgroeningen.
Brandwonden
Albertus kwam in 2010 nog een keer in opspraak nadat een 21-jarige student van Albertus aan een medestudent vroeg om zijn Sinterklaaspak in de brand te steken tijdens een dispuutsontgroening. De dader kreeg een werkstraf en het dispuut werd geschorst.