Eigenaren rottweilers mogen maar één hond houden na bijtincident

© Marc Dol/112 Groningen
De eigenaren van de rottweilers in Nieuw-Buinen, die in augustus de tweejarige Nick aanvielen, krijgen maar een van de overgebleven honden terug. Dat heeft burgemeester Jan Seton besloten.
Op 23 augustus werd het buurjongetje van de eigenaren aangevallen door vier rottweilers. Het kind werd met ernstige bijtwonden naar het ziekenhuis gebracht. De vier verantwoordelijke honden zijn afgemaakt. Twee andere rottweilers die niet beten, zijn onderzocht.

Agressief

Uit dat onderzoek van de Gedragskliniek Dieren van de universiteit van Utrecht blijkt dat een van de twee een verhoogd risico op agressief gedrag vertoont. Volgens de burgemeester betekent dat niet dat de hond 'vals' is. 'Hij reageert agressief bij bepaalde simulaties.'

Niet in overtreding

Uit ander onderzoek bleek dat de eigenaren geen regels overtraden. Toch grijpt de burgemeester in, vanwege het bijtincident. Dat mag hij doen ten behoeve van de openbare orde. Aan de hond die terug mag keren, worden strengere eisen gesteld.

Lastig gesprek

De burgemeester heeft de uitkomst vrijdagmiddag met de eigenaren gesproken. 'Zoals je begrijpt, was dat een lastig gesprek', zegt Seton.
Met de gebeten Nick gaat het naar omstandigheden goed, lieten de ouders vorige week weten. Hij lag nog steeds in het ziekenhuis en was acht keer geopereerd. Genezing kan nog wel een jaar duren.

Lees ook: