Stripboek over het leven van André Hazes

Na allerlei cd-compilaties, boeken, theatershows en een speelfilm verschijnt nu ook een stripboek over het leven van André Hazes, de grootste volkszanger die Nederland ooit gekend heeft.
Een driedelige graphic novel met een Gronings randje. De 43-jarige Jan-Willem de Vries, uit Veendam is namelijk verantwoordelijk voor de tekst.

Bekend van 'De Toonder Studio's'

Jan-Willem de Vries, geboren in Groningen, volgde van 1993 tot 1997 de kunstacademie in Groningen en was een aantal jaren werkzaam als striptekenaar. Maar hij ontdekte steeds vaker zijn liefde voor het schrijven. In april 2012 verscheen zijn boek De Toonder Animatiefilms bij uitgeverij Silvester. Het is een uitgebreide beschrijving van de animatiefilmproductie van Marten Toonder en zijn medewerkers.
'Bijna iedereen kent Marten Toonder als schrijver en striptekenaar. Zijn rol als filmmaker is tot op heden nauwelijks belicht', zegt de Groningse schrijver en striptekenaar, die meer dan drie jaar aan het boek werkte.

Gevraagd door de uitgever

Silvester, een Nederlandse uitgeverij van stipverhalen benaderde de Groninger voor de driedelige strip, na goede ervaringen met zijn eerste boek over Marten Toonder.
Jan-Willem de Vries voelt zich zeer vereerd. 'Het is toch Nederlands grootse volkszanger, die door alle lagen van de bevolking zeer wordt gewaardeerd. Maar het is ook een man met schaduwkantjes. En die kant zullen we ook echt niet uit de weg gaan.'

Samenwerking met Amsterdam en guilty pleasures

De tekeningen zijn afkomstig van de Amsterdammer Ben Westervoorde. Hij tekent al ruim twintig jaar strips onder meer voor de Eppo, de Tina en diverse kranten. De samenwerking met Groningen bevalt hem goed. 'Jan-Willem laat me vooral heel vrij. Hij levert de tekst, ik zorg voor het beeld. Het is fijn om Hazes te mogen tekenen: ik heb hem echt in de vingers gekregen. Maar met zijn muziek heb ik niet zo veel. Ik ken wel een aantal nummers, maar zelf ben ik meer van de snerpende gitaren. Maar 'zij gelooft in mij' is stiekem wel een guilty pleasure van mij', bekent Westervoorde uiteindelijk schoorvoetend.
Zowel de schrijven als de tekenaar willen Hazes met het grootste respect behandelen, maar wilden ongemakkelijke thema's niet uit de weg gaan. Het wordt een heldere geschiedschrijving met soms een ruw randje, soms wat humor en soms diepe tragiek.

Bloed, Zweet en Tranen
Het eerste deel heet Bloed en komt waarschijnlijk eind dit jaar uit. In Bloed wordt de veelbewogen jeugd van André Hazes in het Amsterdam van de jaren '50 en '60 op heldere wijze in beeld gebracht.