'Pieperteelt dreigt uit NL te verdwijnen'

De teelt van consumptie- en pootaardappelen dreigt uit Nederland te verdwijnen. Dat schrijft ABN Amro in het rapport 'In de ban van de pieper'. Strenge eisen aan gebruik van bestrijdingsmiddelen en te weinig verdiensten om serieus in vernieuwing te investeren, zetten de aardappeltelers zwaar onder druk.
Door Loek Mulder
Aardappelboeren hebben het moeilijk omdat in de eerste plaats de eisen aan gewasbescherming hier zo hoog zijn. 'Nederland wil op het gebied van regelgeving in Europa het beste jongetje van de klas zijn', zegt sectordeskundige Jan de Ruyter van de ABN Amro, schrijver van het aardappelrapport.

Duur

Niet alleen de eisen zijn hier strenger, ook over het toelaten van 'groene' bestrijdingsmiddelen voor het gevoelige gewas wordt in ons land moeilijker gedaan, verklaart De Ruyter. Hij vindt dat de politiek hier wel wat soepeler mee om zou mogen gaan.
De voorschriften voor bestrijdingsmiddelen zetten boeren er toe aan vaker te wisselen van aardappelteelt naar bijvoorbeeld granen of bieten. Dat is niet alleen duur, een boer moet er ook maar weer de juiste kennis voor hebben. Dit alles maakt het voor boeren met andere woorden een stukje ingewikkelder én duurder.

Patatboer

Waar de rendementen van de boeren de afgelopen jaren zijn blijven steken, boeken de bedrijven die de aardappels verwerken en verkopen juist wel meer winst. Er zit nu een flink gat tussen de prijs voor de boer en de prijs die de consument uiteindelijk betaalt. 'De patatboer verdient er uitstekend aan', schetst De Ruyter de situatie.

Gezonde thuismarkt

'We lopen internationaal te koop met onze agrarische sector', verklaart De Ruyter. 'Het ontbreekt aardappelboeren echter aan rendement om serieus te kunnen investeren in vernieuwing. Maar je kunt alleen maar innoveren wanneer je ook een gezonde thuismarkt hebt. Daar ontbreekt het nu aan.'

Meer marge

De onderzoeker ziet wel mogelijkheden voor boeren om te vernieuwen. Bijvoorbeeld door kleinschalige, regionale samenwerkingen te zoeken. 'Het is belangrijk dat de boer opschuift in de keten. Op die manier kan hij meer marge naar zich toe halen.'
Het is wel tijd dat er wat gebeurt, zegt De Ruyter, want wanneer de in Nederland geteelde aardappel uit de schappen verdwijnt, dan komen daarvoor in de plaats de buitenlandse piepers die aan minder strengere voorschriften hoeven te voldoen. 'Dan weet je zeker dat er dan slechtere producten in de winkel liggen.'
De onderzoekers van de bank hebben alleen naar de consumptie- en pootaardappelen gekeken. Hoe het zit met de zetmeelaardappelen is niet onderzocht.
Andere NoordZaken-verhalen lezen? Dat kan hier.