Revolutie in de garnalenwereld: diepvriespellen in Lauwersoog

Noem het gerust een revolutie in de visserij: diepvriesgarnalen met machines pellen kan wél. In het nagelnieuwe garnalenpelcentrum in Lauwersoog gaan ze het binnenkort doen.
100 machines

Dat pelcentrum van GPC/Kant en Telson zet de garnalenwereld sowieso al op z'n kop. Op dit moment draaien er 10 pelmachines op volle toeren. De machines kunnen samen 50 ton ongepelde garnalen per week aan. In 2017 staan er 30 machines, in 2018 zijn het er zestig en de planning is dat er in in 2019 maar liefst 100 machines draaien.

Alles naar Lauwersoog

'Die kunnen samen de totale garnalenvangst van alle Europese vissers aan' , zegt Alfred Kant van het garnalenpelcentrum. 'Vanaf dat moment is het niet meer nodig om de garnalen naar Marokko te brengen om ze te laten pellen. Eigenlijk vindt iedereen dat heen en weer gesleep maar raar.'

Uitbreiding

Als het aan Kant ligt kan er dus in 2019 2,5 miljoen kilo garanalen per jaar in Lauwersoog worden gepeld. Begin volgend jaar besluit het garnalencentrum over de bouw van een extra hal om de machines in onder te brengen.
Dat kan naast de huidige locatie, maar desnoods ook elders in Lauwersoog of Noord-Nederland.

Diepvries

Bovendien start Kant binnenkort met het pellen van garnalen die diepgevroren zijn geweest. Er is lange tijd hard gewerkt aan de technologie om dat mogelijk te maken.
Tot nu toe lukte het alleen om verse garnalen machinaal te pellen; op ontdooide diepvriesgarnalen kregen de machines geen grip.

Verspreiden

Maar nu is het Kant gelukt de machine zo aan te passen dat het wel kan. Dat betekent een doorbraak omdat de garnalen nu veel gelijkmatiger over het jaar gepeld kunnen worden.
De grote bulk die met name in de herfst wordt binnengebracht kan dan deels op een ander moment worden verwerkt.

'Eerlijk product'

'Natuurlijk blijven we vooral dagverse garnalen pellen', zegt Alfred Kant, 'maar vanaf begin 2017 wordt het ook het diepvriespellen mogelijk. Je moet een eerlijk product aanbieden en als je daar open over communiceert, is er niets mis mee'.

Lees ook: