'Bij het versterken hebben ze ons huis vernield'

In sneltreinvaart worden 1650 huurwoningen in het aardbevingsgebied bouwkundig versterkt. Met als doel: het vergroten van de veiligheid van de bewoners.
Maar of dat gelukt is? Piet de Winter heeft zo zijn twijfels. In februari dit jaar werd zijn versterkte huurwoning aan de Ploegersweg in Middelstum opgeleverd. Kosten per huis: een slordige 120.000 euro.
Zo op het oog ziet het er allemaal prachtig uit. Maar: De Winter en zijn echtgenote Liesbeth zijn na veel ellende niet erg enthousiast meer. Integendeel.

Problemen waterafvoer

Om maar een paar hobbels te noemen: maandenlang stank in huis door problemen met de waterafvoer, slordige afwerking en losliggende draden. Maar de meeste zorgen maken ze zich over de verbindingen met bestaande betonvloeren. Die laten al los, constateren ze.
'De bedoeling was dat we ons veiliger zouden voelen, maar daar is in ons geval geen sprake van. Integendeel zelfs. Ze hebben het huis waar wij al 31 jaar zonder problemen in wonen vernield,' vindt De Winter.
De huurhuizen zijn met name aan de buitenkant versterkt. Daar is een nieuw, versterkt deel tegen de voor- en achterpui geplaatst. Dat zit onder meer vast met grote bouten aan de bestaande verdiepingsvloeren.

Beton stuk

'Enige tijd geleden zei mijn vrouw: de vloerbedekking op de slaapkamer gaat steeds boller staan. Ik trek de vloerbedekking omhoog. Wat blijkt? Op de plekken waar met grote bouten de nieuwe buitenkant aan de oorspronkelijke verdiepingsvloer vast is gezet, is het beton helemaal stuk. Die bouten liggen op twee slaapkamers nu gewoon los. Dat kan niet de bedoeling zijn.'
En dat is niet alleen daar het geval. Nadere inspectie leert dat op de zolder hetzelfde aan de hand is. Ook daar liggen bevestigingsbouten los. 'En ook de oorspronkelijk houten betimmering hier op zolder zit aan alle kanten los. Zo laat je dat toch niet achter.'

Zorgen over veiligheid

Versterkt of niet: hij en zijn vrouw Liesbeth maken zich zorgen over hun veiligheid. Meer dan ooit. Dus hebben ze het al meerdere keren aangekaart bij de verhuurder Woongroep Marenland en het Centrum Veilig Wonen (CVW). 'Ze zijn ook wel wezen kijken. Dan zegt iemand van het CVW doodleuk: jullie wonen hier met zijn tweeën, dan gebruik je die beide slaapkamers toch niet.'
Inmiddels heeft het Centrum Veilig Wonen de zaak van de losgekomen bouten 'in onderzoek'. Veel vertrouwen heeft de Middelstumer daar niet in.

Vreselijke stank

Dat vloeit voort uit de trage wijze waarop andere klachten worden aangepakt. 'Toen we in de woning terug kwamen hadden we maandenlang last van vreselijke stank. De oorzaak konden ze niet vinden. Veel later bleek dat afvoer van water en de wasmachine door lekkage zo de kruipruimte instroomde. Twee weken geleden is dat opgelost. Dat heeft acht maanden geduurd. Daar word je niet vrolijk van.'
Klachten heeft hij ook over de afwerking, Met name bij de verwarmingsinstallatie. Daar liggen losse draden. 'En wat dacht je van een stekkerdoos die met plastic tie-wraps aan een buis is vastgemaakt. Dat stoort me geweldig. Ze hebben het afgezien van alle andere problemen, heel slordig achter gelaten. Wij moeten het als huurder maar zien op te lossen.'

'Niets aan de hand'

Volgens woordvoerder Arjan van de Leur van het Centrum Veilig Wonen (CVW) concluderen de betrokkenen constructeurs dat er 'niets aan de hand' is. 'Maar voor alle zekerheid gaan we nog wel onderzoeken bij deze woning en ook andere huizen in de buurt hoe ongemakken verder weggewerkt kunnen worden,' voegt hij er aan toe.