Mischa's Mediawereld: Bezuinigen en sentimenten

© RTV Noord
De reacties waren nogal divers. Van opluchting tot diepe teleurstelling en woede. Bezuinigen doet pijn voor degenen die erdoor getroffen worden. In ons geval gaat het dan niet alleen om medewerkers, maar ook om kijkers en luisteraars.
Klouk en Twij Deuntjes veur ain Cent zijn karakteristieke onderdelen van onze tv- en radio-programmering. Ze maken onderdeel uit van het omvangrijke pakket aan bezuinigingen. En dat we daarmee moeten stoppen is niet overal even goed gevallen.
Op het moderne medium Facebook wordt een campagne gevoerd om het radioprogramma Twij Deuntjes te behouden. Op emotionele maar ook ludieke wijze. Zo is er een prachtig filmpje van acteur Marcel Hensema die in de rol van showbizzreporter Alfred Venema een lans breekt voor het behoud van het programma.
Laat ik duidelijk zijn: wij hadden liever helemaal niets wegbezuinigd. We krijgen van alle kanten suggesties om de benodigde gelden op een alternatieve wijze uit de begroting te halen. Dank daarvoor. Maar wees ervan overtuigd dat we op vele onderdelen hele grote happen geld uit de organisatie nemen. Het wordt overal binnen ons bedrijf gevoeld. Een miljoen vind je niet zonder dat je aan de fundamenten komt.
Er ontstaat in sommige kringen ook het sentiment dat we de Groningse cultuur in de steek laten. En dat we bewust beide programma's schrappen om de politiek onder druk te zetten.
Dat klopt niet. De Groninger cultuur is zeer belangrijk voor ons en komt in vele programma's tot uiting. Zo wordt er steeds vaker Gronings gesproken op TV Noord en hebben we meerdere (bijna) volledig Groningstalige programma's op Radio Noord. In het nieuwe radioschema dat ingaat op 1 januari zal er veel aandacht zijn voor taal en cultuur uit onze eigen provincie. En kijk ook maar eens naar de sprookjes in het Gronings op onze website.
Er gaat zich zelfs een speciale verslaggever uitsluitend met dit onderwerp bezighouden. Ondanks de harde sanering merkt u dat we dat meer dan belangrijk vinden.
Ondertussen zijn de sentimenten er niet minder om. Alle begrip. Het is ook een schok. Maar ook de realiteit. In Den Haag is besloten dat het met veel minder moet. Wij proberen daar zo goed mogelijk invulling aan te geven. Met een blijvend goede nieuwsvoorziening en heel veel aandacht voor alles wat Groningers bindt.
U mag me eraan houden.
Mischa van den Berg
Hoofdredacteur RTV Noord
In Mischa's Mediawereld schrijft hoofdredacteur Mischa van den Berg over onze omroep, journalistiek en aanverwante mediazaken.