Landelijke primeur: school in Westerbroek mag als experiment openblijven

Een landelijke primeur voor de Jan Ligthartschool in Westerbroek: de kleine school zou gesloten worden maar mag bij wijze van experiment toch openblijven. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft het plan goedgekeurd.
34 kinderen

De gemeente Hoogezand-Sappemeer wilde de school dicht doen omdat er maar 34 kinderen op zitten. De kosten per leerling zijn daardoor te hoog.

VZD

Maar het dorp verzette zich met hand en tand tegen de sluiting. De dorpsvereniging zocht contact met de Verenigde Zelfstandige Dorpsscholen, de VZD, Deze vereniging is opgezet door de Zeeuw Jan Schuurman-Hess. Hij bedacht een manier waarop kleine scholen kunnen overleven.

Afscheiden

Het idee is simpel: kleine scholen die op de nominatie staan gesloten te worden scheiden zich af van hun huidige schoolbestuur, en sluiten zich aan bij de VZD. Die vormt kringen van 7 scholen, die een eigen bestuur krijgen, en door het Rijk bekostigd worden. Die kringen kunnen, mede door de inzet van dorpsbewoners, de scholen wél op een rendabele manier exploiteren.

Intensief overleg

Er is de afgelopen maanden intensief overleg geweest tussen de gemeente Hoogezand-Sappemeer, staatssecretaris Sander Dekker en de VZD. Deze week is besloten dat de Jan Ligthartschool de proef op de som mag nemen. Het is de eerste school die vanaf volgend jaar op deze manier gaat draaien. Maximaal zes andere scholen die aan de voorwaarden voldoen kunnen zich aansluiten bij de Westerbroekse school.
Het is de bedoeling dat uiteindelijk overal in Nederland van deze 'schoolkringen' ontstaan.

'Extra mijl'

Voorzitter Rudy Sinnema van de Dorpvereniging in Westerbroek is opgetogen over het besluit van de staatssecretaris. 'Dit besluit hebben we mede te danken aan wethouder Erik Drenth. Hij heeft een extra mijl gelopen om dit voor elkaar te krijgen'. Maar hij plaatst ook een kantekening: 'Nu moeten we wel gaan bewijzen dat ons plan inderdaad werkt'.

Lees ook: