Groen Geel en TKB organiseren uniek voetbalexperiment

© Jos Schuurman (FPS)
'Is voetbal nog wel leuk?', dat is wat voetbalclubs Groen Geel en The Knickerbockers uit de stad Groningen zich afvragen. De eerste elftallen van de clubs gaan een unieke voetbalwedstrijd spelen met andere spelregels.
Er wordt wel met een ronde bal gespeeld, maar er zijn regels anders dan bij het voetbal zoals we dat nu kennen. Een uniek experiment waarbij negentig minuten voetbal zal worden gespeeld met een zestal nieuwe regels:
1. Onbeperkt wisselen
Er mag tijdens de wedstrijd onbeperkt gewisseld worden. Het spel hoeft hiervoor niet stil te liggen. Het is wel de bedoeling dat de speler die het veld verlaat dat bij de middenlijn doet en de ingebrachte speler ook op die plek het veld betreedt. De scheidsrechter hoeft hier niet van op de hoogte te worden gebracht.
2. Inworp en vrije trap op jezelf
Bekend van hockey. Een vrije trap mag je op jezelf nemen. Dat betekent dat als je bijvoorbeeld bij je shirt wordt gepakt en de scheidsrechter fluit voor een overtreding, direct mag dribbelen met de bal. De tegenstander staat in dat geval vaak nog niet op de vereiste afstand. Om te voorkomen dat de tegenstander direct weer 'toeslaat', mag hij de vrijetrapnemer pas na vijf meter weer verdedigen.
De inworp mag ook op jezelf worden genomen. Om een verkeerde inworp te voorkomen, hoef je de bal niet vanuit je nek te gooien, maar mag je hem inrollen op jezelf. Uiteraard mag je de bal ook nog steeds naar een medespeler gooien. Die spelhervatting moet wel vanuit de nek komen.

3. Geen buitenspel in het strafschopgebied

Zodra er twee spelers (vaak een doelman en een speler) van de verdedigende partij zich in het strafschopgebied bevinden, is buitenspel in het strafschopgebied opgeheven. Buiten het strafschopgebied gelden nog wel de normale buitenspelregels.

4. De bal niet terugspelen op de doelman of speler in het eigen strafschopgebied

Zodra de bal het strafschopgebied heeft verlaten, mag de bal niet meer teruggespeeld worden op een medespeler (doelman of speler) in het strafschopgebied. Gebeurt dat wel, dan is de straf een indirecte vrije trap.

5. Tijdstraf bij gele kaart

Als de scheidsrechter een overtreding bestraft met een gele kaart, moet de overtreder een tijdstraf van tien minuten uitzitten. Bij een rode kaart moet je het veld uiteraard definitief verlaten.

6. Geen vangbal meer voor de keeper

De doelman mag de bal niet meer vangen of klem hebben. Het loont dus het doel vaker onder vuur te nemen. De doelman mag de bal enkel nog wegstompen, slaan of schoppen. Heeft de doelman de bal wel klem, volgt een indirecte vrije trap.
Op donderdag 20 oktober wordt de oefenwedstrijd gespeeld. Om 19.15 uur wordt er afgetrapt op sportpark Corpus den Hoorn.