Donar treft sterke Franse tegenstander op gunstig moment

Woensdagavond speelt Donar de eerste wedstrijd in de poulefase van de Europe Cup. De Groningers zijn na uitschakeling in de voorronde van de Champions League in dit toernooi ingestroomd. In MartiniPlaza is het Franse BCM Gravelines-Dunkerque de tegenstander.

BCM Gravelines eindigde het afgelopen seizoen op de zesde plaats in de hoog aangeschreven Franse competitie. Het team werd vervolgens in de eerste ronde van de play-offs uitgeschakeld door Le Mans.

De in 1984 opgerichte club wist zich eenmaal in de geschiedenis te plaatsen voor de finale van de play-offs, maar pakte de titel nog nooit. Het hoogtepunt in de historie van BCM is de bekerwinst van 2005.

Niet op dreef
Op papier is BCM Gravelines de grote favoriet in de poule van Donar. De ploeg is dit seizoen echter nog niet op dreef. Na vier competitiewedstrijden staat BCM zelfs gedeeld laatste in Frankrijk. Er werd tot nu toe slechts eenmaal gewonnen en drie keer verloren.

Ook in de eerste ronde van de Franse beker werd de ploeg al uitgeschakeld. Het team zal dus niet met een overdosis aan zelfvertrouwen naar Groningen afreizen.

Blik nieuwe spelers
De matige start van BCM kan iets te maken hebben met onwennigheid in het team. In de afgelopen transferperiode trok de ploeg namelijk een blik nieuwe spelers open. Maar liefst elf van de veertien spelers in de huidige wedstrijdselectie spelen pas sinds dit seizoen in Gravelines.

Vorige week voegde de club de 35-jarige voormalig Frans international Florent Piétrus nog toe aan de selectie. Hij werd in 2013 Europees kampioen met Frankrijk.

Ervaren coach
Het mag dan een komen en gaan van spelers zijn, in de technische staf is het al jaren erg rustig bij BCM. De ervaren Fransman Christian Monschau is er sinds 2008 hoofdcoach.

De 58-jarige Monschau begon zijn trainerscarrière in 1992 bij Strasbourg en bleef altijd actief in Frankrijk. De coach staat erom bekend zijn ploegen fysiek en atletisch basketbal te laten spelen.

Na de nederlaag van afgelopen weekend tegen Pau-Orthez gaf Monschau op de website van BCM aan dat zijn team tijd nodig heeft om alle nieuwe spelers in te passen.

Amerikaanse sterspelers
In de huidige selectie van BCM gelden de Amerikanen Justin Cobbs en Steven Gray als de sterspelers. Pointguard Cobbs kwam afgelopen zomer over van het Duitse Bayern München. Shooting guard Gray speelde ooit een voorbereiding mee bij NBA-team Washington Wizards, maar wist niet door te breken in zijn thuisland.

Hun landgenoten Richard Solomon en Kyle Gibson zijn ook vaste waarden bij BCM. Het basisteam wordt normaal gesproken gecomplementeerd door de Brit Myles Hesson.

Overige tegenstanders
De Europe Cup bestaat uit tien poules van drie of vier teams. De mannen van coach Erik Braal komen uit in Poule B. De overige tegenstanders in deze poule zijn het Belgische Limburg United en Körmend uit Hongarije.

De nummers 1 en 2 uit de poule gaan rechtstreeks door naar de volgende ronde. Hier voegen de beste nummers 3 zich ook bij.

De wedstrijd begint woensdagavond om 20.00 uur en is te volgen via een livestream van RTV Noord.
Meer over dit onderwerp:
sport donar GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws