'Met deze nieuwe regels zou FC Groningen winnen van Heerenveen'

Het experiment met zes nieuwe voetbalregels is geslaagd. Groen Geel en The Knickerbockers speelden donderdagavond op sportpark Corpus den Hoorn in Groningen een oefenwedstrijd met aangepaste spelregels.
Spelers, trainers en toeschouwers zijn met name enthousiast over de inrol in plaats van de ingooi. Daardoor blijft het tempo in het spel. Spelers klaagden na afloop wel dat ze 'kapot' en 'bekaf' zijn.

Keeper

De wedstrijd trok zo'n driehonderd toeschouwers en eindigde in 4-1 voor Groen Geel. Dat was slechts bijzaak. De kijkers waren voornamelijk nieuwsgierig wat er zou gebeuren in de testwedstrijd. Meest opvallend was de rol van de keeper. De doelmannen mochten de bal niet klemvast pakken. Dat leverde zo nu en dan hachelijke situaties op in het strafschopgebied.

De bedenker

In het publiek stond ook de bedenker van de nieuwe regels, Gerard Sierksma. Hij is hoogleraar Sportstatistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sierksma had de inrol bedacht, het onbeperkt wisselen en de bal niet terugspelen op de doelman of speler in het eigen strafschopgebied. Hij ging zelfs heel ver in zijn evaluatie tijdens de tweede helft. 'FC Groningen zou winnen van Heerenveen met deze nieuwe regels', stelde Sierksma. Een uitspraak met een duidelijke knipoog.

Geen kaarten

Scheidsrechter Jesse Rozendal hield de kaarten op zak. Er hoefde niemand met geel voor tien minuten naar de kant, al had de arbiter af en toe de neiging om een kaart te trekken. Al met al was hij positief over het experiment.