Twijfels over werkwijze organisatie Oktoberfest Groningen

© Flickr/Thomas sauzedde/Fotobewerking: RTV Noord
Bierpullen en lederhosen. Het eerste weekend van november moet het Stadspark in een 'Münchener Biergarten' veranderen tijdens het Oktoberfest Niederlande. Maar de gemeente Groningen heeft de vergunning nog niet afgegeven. Wat is er aan de hand?
Fiasco in Alkmaar

Het begon allemaal een jaar geleden in Alkmaar. Het Oktoberfest daar liep uit op een fiasco. Bezoekers klaagden steen en been. Het bier en het eten waren te vroeg op, bezoekers stonden uren in de regen voordat ze naar binnen konden, het terrein was een rotzooi, er hing een dreigende sfeer en er zouden
De organisatie besloot bovendien het feest op het laatste moment in te korten van drie dagen naar één dag. Gedupeerde feestgangers wilden hun geld terug, maar vingen bot. Ze konden hun kaartje van 75 euro voor die ene feestdag gebruiken of voor het Oktoberfest van een jaar later. Maar dat kwam er nooit. De gemeente Alkmaar besloot dit jaar dat het feest niet meer in de gemeente gehouden mag worden.

Andere naam, zelfde organisatie

Hoewel de organisatie van de feesten dit jaar een andere naam heeft en in de media woordvoerder Dominique Vogel verschijnt, blijkt uit gegevens van de Kamer van Koophandel dat achter beide feesten dezelfde persoon zit: Dennis Poland. Uit onderzoek van NH, de regionale omroep van Noord-Holland, blijkt dat Poland voor het feest gesprekken heeft gevoerd met onder meer de gemeente Arnhem en met bierbrouwer Hofbräu München.
De Münchener bierbrouwer tikte de organisatie deze week op de vingers, omdat ze het merk van de brouwer misbruikt. Ook geeft ze zich uit als het officiële Hofbräu München Oktoberfest. 'Vreemd', zegt woordvoerder Stefan Hempl van Hofbräu tegen NH. 'Wij organiseren geen feesten, zelfs niet in München. Wij leveren alleen bier.
'Hij gaat gewoon door. Daar ben ik het meest boos over', zegt ze tegen NH. Van de beloftes van de organisatie gelooft ze niet veel. 'Er is voor mij maar één oplossing en dat is aangifte doen.'