RUG-fraudezaak is pas volgend jaar: dagen aan verhoor nodig

Het Academiegebouw van de RUG
Het Academiegebouw van de RUG © Groningen in Beeld/Henk Binnendijk
De omvangrijke fraudezaak van de RUG wordt pas volgend jaar inhoudelijk door de rechtbank behandeld. De rechtbank verwacht zeven dagen nodig te hebben voor verhoren.
De Officier van Justitie bij de rechtbank in Almelo stuurde de oud-leidinggevende van Hans G. naar huis. De 49-jarige uit Meerstad mocht de rechtbank verlaten omdat zijn zaak (voorlopig) van de baan is.

Acht verdachten in omvangrijke fraudezaak

Voor de fraudekamer in Almelo staan, zonder de oud-leidinggevende, nog acht verdachten terecht die te maken hebben met de fraude bij de RUG. De verdachten zijn onder meer medewerkers van de RUG die volgens het OM decennialang geld hebben weggesluisd.
De 65-jarige Hans G. uit Harkstede wordt gezien als hoofdverdachte. Als hoofd technisch beheer bij de RUG wordt hij verdacht van witwassen, valsheid in geschrifte en ambtelijke corruptie.
Volgens het OM heeft de man in de periode van 2008 tot begin 2016 samen met zijn secretaresse, twee ondernemers en drie familieleden voor ruim 1,1 miljoen gefraudeerd. Ook de vrouw van Hans G. wordt verdacht.

Geld van installatiebedrijven

Volgens het Openbaar Ministerie werd geld aangenomen van installatie- en bouwbedrijven, in ruil voor klussen voor de RUG. Deze gunsten zouden buiten de boeken zijn gehouden. Dit geld ging op aan het opknappen van huizen en dure goederen. De zoon en schoondochter van Hans G. stonden op de loonlijst van een installatiebedrijf en de RUG betaalde hun salaris.
De vrouw van Hans G. wordt witwassen verweten. Zij deed boodschappen uit een envelop die goed gevuld was met het onderhands gegeven geld.

Met tranen uit de zaal

De leidinggevende van Hans G. werd aanvankelijk door het Openbaar Ministerie als medeverdachte opgevoerd. De rechtbank in Almelo ziet echter te weinig bewijs in het dossier om de man te kunnen veroordelen. Het OMe kan nog bezwaar aantekenen tegen de beslissing, maar tot die tijd is de man verdachte af. Hij verliet opgelucht en in tranen de zittingszaal.

Vier dagen voor verhoor verdachten

De rechtbank schuift de inhoudelijke behandeling van de zaak dus door naar volgend jaar. Er worden meer dagen voor uitgetrokken. Alleen al voor het verhoren van de acht overgebleven verdachten wordt vier dagen uitgetrokken.