Steeds meer klachten over beoordeling van bevingsschade

© Goos de Boer/RTV Noord
Steeds meer klachten over de beoordeling van bevingsschades en gebrekkige, onjuiste of geen communicatie. Dat zijn de voornaamste klachten die de Onafhankelijke Raadsman Gaswinning krijgt over de afhandeling van schade en versterking als gevolg van gaswinning.
Dit blijkt uit de halfjaarsrapportage van Leendert Klaassen, de onafhankelijk raadsman. Hij kreeg tussen januari en juni 174 klachten. Dat is vijftien procent meer dan een jaar eerder.
Bij de klagers bestaat de indruk dat de NAM en het CVW schades anders, mogelijk strenger, beoordelen dan voorheen. Ook is er veel boosheid over de lange duur van de pocedures.

Impact

Klaassen constateert opnieuw dat de problematiek grote impact heeft op de inwoners.
'Ik pleit er daarom voor dat meer aandacht wordt geschonken aan de effecten van de gaswinning op de gezondheid. Schadepreventie zou daarom een prominentere rol moeten krijgen binnen het dossier. Kleine schades zouden bovendien op een veel snellere en effectievere manier moeten worden afgewikkeld.'

Hans Alders

De Onafhankelijke Raadsman Gaswinning constateert ook dat er maar weinig vertrouwen is in een eerlijke afhandeling. Klaassen wil dat de rol van de NAM nog verder wordt teruggedrongen bij de schade-afhandeling. Tegelijkertijd ziet Klaassen een grotere rol voor Hans Alders.
'De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) zou daarom een prominentere rol moeten gaan spelen, bijvoorbeeld bij de herziening van het schadeprotocol. Hij zal dan ook meer mandaat moeten krijgen van het kabinet dan nu het geval is. De NCG zal continu in gesprek moeten blijven met de inwoners van Groningen, de maatschappelijke organisaties en de bestuurlijke partners.'