'Nederland moet meer experimenten doen met energieopslag'

© FPS/Jos Schuurman
In Nederland moet meer geëxperimenteerd worden met het opslaan van groene stroom in superbatterijen. Dat vindt het Groningse bedrijf EnergyStock, dat zich met dertig andere bedrijven heeft verenigd in het initiatief Energy Storage NL.
Het gaat om een initiatief van technologie- en energiebedrijven, netbeheerders en kennisinstellingen. Ook bedrijven als Engie en Enexis hebben zich aangesloten.

Productie fluctueert

Grootschalige energieopslag is erg belangrijk nu het opwekken van energie steeds meer via bijvoorbeeld windmolens gaat. Bij veel wind wordt er dan immers extra veel elektriciteit geproduceerd, terwijl de productie bij windstilte juist stilligt.

Belemmeringen

De partijen wijzen erop dat er in de Verenigde Staten, Australië, China en Duitsland al veel gebeurt op dit gebied en in Nederland nog weinig. Daarom hebben ze een actieplan opgesteld. Darin staan belemmeringen die de overheid zou kunnen wegnemen om deze 'onmisbare technologie' meer te stimuleren.
'Een belangrijke belemmering is de huidige wet- en regelgeving', aldus Peter Bongaerts, beleidsdirecteur bij brancheorganisatie FME. 'Neem bijvoorbeeld de dubbele energiebelasting die de gebruiker van energieopslag betaalt bij het opslaan van energie.'